JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo och Daimler vill sätta standard för mjuka fordon

Volvokoncernen och konkurrenten Daimler Truck bildar ett hälftenägt samriskbolag för att utveckla en mjukvarudefinierad plattform för tunga fordon. De hoppas att den ska bli en standard.

Plattformen ska inkludera mjukvara och hårdvara för olika digitala fordonsfunktioner.

– Mjukvarudefinierade tunga lastbilar innebär ett paradigmskifte i omvandlingen av vår bransch, säger Martin Lundstedt, Volvos vd och koncernchef.

– Lika viktigt som övergången till CO2-neutral framdrivningsteknik är digitaliseringen av fordonet, säger Martin Daum, vd för Daimler Truck.

– Genom att utveckla en gemensam mjukvarudefinierad fordonsplattform tillsammans med Volvokoncernen kommer vi att kunna göra våra fordon till en programmerbar enhet.

– Det kommer att göra det möjligt för oss att bygga differentierande digitala fordonsfunktioner med betydligt högre hastighet och effektivitet för våra lastbils- och busskunder runt om i världen. 

Samriskbolaget kommer att verka som en självständig enhet. Det kommer att ha sitt huvudkontor i Göteborg, och inkorporera befintliga tillgångar och resurser från båda företagen. 

  Överenskommelsen är preliminär. Ett slutligt avtal förväntas inom nuvarande år med målet att slutföra den slutliga transaktionen under Q1 2025,

Vill sätta standard

Det nya bolaget hoppas kunna sätta en branschstandard för ett operativsystem avsett för lastbilar och erbjuda sina produkter även till andra tillverkare.

För detta ändamål kommer samriskbolaget att tillhandahålla en gemensam utvecklarplattform som en tjänst, ovanpå vilken kunderna kan bygga differentierande mjukvarulager.

Båda bolagen kommer att tillhandahålla sina egna slutanvändarapplikationer byggda på plattformen för att erbjuda differentierande digitala fordonsfunktioner till sina respektive kunder.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)