JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson investerar en halv miljard i USA-fabriken

Sommaren 2020 startade produktionen i Ericssons högt automatiserade fabrik strax norr om Dallas. Den kostade lite drygt en miljard kronor och byggs nu ut för ytterligare en halv miljard kronor.

”Tillverkat i USA” enligt Build America Buy America Act (BABAA) är ledstjärnan för USA-fabriken I Lewisville, Texas. Den underlättar för Ericsson att sälja till amerikanska operatörer och potentiellt även amerikanska myndigheter.

Ett bevis på att strategin lönat sig var jätteordern i december förra året värd 14 miljarder dollar över fem år från AT&T på radioprodukter som ska tillverkas just i den amerikanska fabriken.

Telekomjätten startade också en försäljningsverksamhet i mars som siktar in sig på statliga och federala myndigheter som behöver 5G för att förbättra sina tjänster och höja säkerheten. Även försvaret är en potentiell kund för produkterna som kan tillverkas i USA.

Fabriken prisades av World Economic Forum i februari 2021 som en förebild. Uppkoppling och automatisering har gjort den 2,2 gånger effektivare än en ”normal” fabrik samtidigt som energiförbrukningen ligger 24 procent under snittet.

Den 30 000 kvadratmeter stora fabriken sysselsätter över 500 personer. Nu meddelar Ericsson att den behöver byggas ut för en halv miljard kronor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)