JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Neuralink gör nytt försök implantera hjärnchip

Amerikanska Neuralink har fått godkännande för att installera ett trådlöst gränssnitt i ytterligare en människohjärna, efter att de flesta elektroderna lossnade i den första patienten.

Det rapporterar nättidningen Ars Technica.

Den första patienten tappade 85 procent av sina 1024 elektroder. Anslutningen fortsätter dock att fungera. Patienten, Noland Arbaugh, 29 år, kan fortfarande styra en pekare. 

– Implantatet förlorar en del av anslutningarna till hjärnan och fungerar därmed sämre, förklarar den svenske forskaren Klas Tybrandt för Elektroniktidningen.

Att FDA godkänner ett nytt försök tyder på att det första fallerande implantatet inte innebar en betydande säkerhetsrisk.

Det tycks ”bara” vara fråga om ett mekaniskt fel. Nästa problem kommer att vara att få kroppen att acceptera trådarna och inte bilda ärrvävnad. 

– Det är den långsiktiga utmaningen.

Noland Arbaugh grät över förlusten men säger sig fortsätta hoppas på tekniken.

Den andra operationen ska ske någon gång i juni. Den här gången kommer de fina trådarna att implanteras djupare i hjärnvävnaden – från de 3–5 mm som Noland Arbaugh fick, till 8 mm.

Bilden nedan är ur en tidigare forskningsrapport där Neuralink beskriver sina experiment.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)