JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Belgiska pilotlinan: 29 miljarder för att komma under 2 nm

Redan från start pekades Imec ut som hemvist för en av EU:s pilotlinor inom den stora halvledarsatsningen Chips Act. Nu meddelar forskningsinstitutet att pilotlinan för CMOS under 2 nm förväntas kosta 29 miljarder kronor varav drygt hälften är offentliga medel.

Det belgiska forskningsinstitutet som nyligen fyllt 40 år arrangerade i dagarna sin årliga teknikkonferens ITF och passade då på att avslöja lite mer detaljer om den kommande pilotlinan kallad Nano IC trots att förhandlingarna med EU om alla detaljer ännu inte är avslutade.

Pilotlinan ska byggas i anslutning till existerande pilotlinor i Leuven och kommer att kosta 2,5 miljarder euro. Imec räknar med att EU via forskningsprogrammet Chips JU och delstaten Flandern står för 1,4 miljarder euro. Resten ska komma från industrin, där den nederländska litografijätten ASML är det enda bolag som nämns vid namn.

En del av pilotlinan är att tidigt erbjuda så kallade PDK:er, Process Design Kits, som gör det möjligt att implementera färdigdesignade kretsar i en viss tillverkningsprocess. En av PDK:erna kan användas för att ta fram virtuella prototyper i noder under 2 nm medan en annan kan användas för att implementera avancerade systemkretsar på kommersiella wafers.

Parallellt ger pilotlinan foundries och halvledartillverkare möjligheter att testa nya maskiner och processflöden som en del i arbetet med att utveckla nya processnoder.

Förutom Imec ingår franska CEA-Leti, tyska Fraunhofer, finska VTT, rumänska CSSNT och irländska Tyndallinstitutet i konsortiet bakom NanoIC.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)