JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telias GSM-nät får leva till 2027

Redan 2020 kom nyheten att GSM-näten skulle vara avvecklade till sista december 2025, samma dag som frekvenslicenserna löper ut. Nu skjuter Telia fram slutdatum för sitt nät med två år.

Uppenbarligen räknar Telia inte med att kunderna hinner skifta alla prylar som är uppkopplade via GSM på de ett och ett halvt åren som är kvar, plus att företaget nyligen ropade in det spektrum som behövs och därmed kan fortsätta driva nätet.

Det blir ingen exakt dag utan Telia säger "slutet av 2027". För att kunna driva GSM-nätet ytterligare två år ska Telia ta till vad företaget kallar speciella driftåtgärder plus omplanering av gammal utrustning.

Däremot kommer Telias 3G-nät att avvecklas som planerat före sista december nästa år.

– 2G-nätet går nu nästan tomt och många av våra kunder har redan uppgraderat till moderna tekniker som 4G och 5G. Men för att underlätta en smidig övergång för alla så undersökte vi möjligheten att skjuta upp nedstängningen av 2G-nätet. Slutsatsen är att vi har förutsättningen att göra det till 2027, säger Staffan Åkesson, teknisk chef för Telia Sverige, i ett pressmeddelande.

Som kuriosa kan nämnas att Telia lanserade GSM i Sverige år 1992.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)