JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Även Verizon anlitar AST för mobil-till-satellit

För två veckor sedan landade AST Spacemobile ett sexårigt kontrakt med AT&T på mobilsamtal via företagets kommande satellitsystem. Nu satsar konkurrenten Verizon 100 miljoner dollar i AST och har tecknat ett avtal som ger även företagets abonnenter tillgång till satellitsamtal.

Precis som för AT&T vill Verizon erbjuda abonnenterna satellituppkoppling med vanliga mobiler i områden i USA där det markbaserade nätet saknar täckning. Det handlar dock inte om datatrafik utan om röstsamtal och SMS.

AST ska använda 850 MHz-bandet för trafiken.

Verizon investerar 100 miljoner dollar i form av 65 miljoner i förskottsbetalningar och 35 miljoner i konvertibla skuldebrev. De exakta villkoren framgår dock inte av AST:s pressmeddelande.

Avtalet med AT&T garanterade 20 miljoner dollar kopplat till uppskjutningen av de fem första satelliterna i juli eller augusti.

Pressmeddelandet säger inget om när tjänsten ska starta eller vad den kommer att kosta.

Att det händer så mycket nu beror på att 3GPP-standarden kallad Release 17 har stöd för satellitsamtal via 5G-mobiler.

Analyshuset Juniper Research spår att kommersiella tjänster startar i år och att det kommer att finnas 110 miljoner abonnemang år 2030 som följer 3GPP-standarden.

Ska man tro Juniper är vi konsumenter plus företagskunder beredda att spendera 17 miljarder dollar på denna typ av uppkoppling fram till år 2030.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)