JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsofts svenska AI-satsning – lyssna på debatten!

Mjukvarujätten ska uppgradera hårdvaran i sina tre svenska datacenter så att de blir bättre på AI. Dessutom vill företaget utbilda en kvarts miljon svenskar om AI. Totalt går satsningen loss på 33,7 miljarder kronor under två år.

– Det här tillkännagivandet handlar om mer än bara teknik. Det är ett åtagande att säkerställa bred tillgång till de verktyg och den kompetens som behövs för att Sveriges befolkning och ekonomi ska kunna blomstra i AI-eran, säger företagets vice ordförande Brad Smith, som var på plats i Sverige för att annonsera satsningen tillsammans med statsminister Ulf Kristersson.

En stor del av investeringen på 33,7 miljarder kronor går till att uppdatera Microsofts befintliga datacenter i Sandviken, Gävle och Staffanstorp med 20 000 av de mest avancerade grafikprocessorerna.

Vem som ska leverera dem framgår inte av pressmeddelandet.

75 procent av svenska tjänstemän använder AI idag och 46 procent har börjat använda AI under de senaste sex månaderna, skriver Microsoft.

Företaget har ambitionen att utbilda 250 000 svenskar under tre år. Kompetenshöjningen kommer att ske genom teknisk utbildning och yrkesutbildning av studerande i form av utveckling av AI-färdigheter, skräddarsydd utbildning för omskolning inom branschspecifika yrken samt expertutbildning inom AI för utvecklare.

Klockan 17 idag kommenteras Microsofts satsning i Sveriges Radio P1, Studio Ett (länk) av bland annat IT-Christian Landgren, upphandlingskritiker och rådgivare åt regeringen.

Medverkar gör även Anders Ynnerman, chef för svenska AI-forskningssatsningen Wasp.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)