JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Panasonic och LG bildar batteripatentpool

De två batteriveteranerna bildar en gemensam patentpool kallad Tulip för licensiering av deras sammanlagt cirka 5000 patent från 1500 patentfamiljer inom material och processer för allt från katoder till batterimoduler.

Programmet representerar den största samling patent som erbjudits för licensiering inom batteriindustrin hittills, enligt pressmeddelandet från Tulip.

– Tulip erbjuder betydande fördelar för tillverkare som är redo att erhålla de IP-licenser som behövs för att täcka deras litiumjonbatteriverksamhet, citeras Tulips vd Giustino de Sanctis.

Tulip vill teckna licenser för batteritillverkare globalt. Portföljen beskrivs som ”kritisk IP från två industripionjärer”. Patenten omfattar ”material och processer relaterade till katoder, anoder, elektrolyter, separatorer och elektroder, samt strukturer och processer relaterade till celler, moduler och paket”. 

Handsken är kastad. Nu återstår att se vad som händer – om Tulip kommer att underblåsa patentkrig på elektronikmarknaden, eller om utvecklingen hittar en fredlig väg som inte spärrar innovation och inkluderar små och stora aktörer på lika villkor. 

Det sistnämnda är något som LG:s teknikchef hävdar.

– Genom att erbjuda en rättvis patentlicensmöjlighet till sena aktörer inom branschen kommer Tulip att bidra till att upprätthålla rättvisa och konkurrenskraftiga marknadsförhållanden inom batteriindustrin, säger Jay Kim, teknikchef på LG Energy Solution. 

Tulips bas blir Ungern, som  – precis som Tulip hävdar – är något av ett centrum för europeisk battericellstillverkning.

Världens största celltillverkare kinesiska CATL bygger kapacitet i Ungern, liksom dess landsman Eve. Det gör även sydkoreanska Samsung och SK. 

Den sistnämnda har haft ett krig kring batteriteknik med LG. Det slutade med förlikning 2021.
 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)