JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Postnord i virtuellt elnät

Elnätsentreprenören Checkwatt har enrollerat Postnord i Norrköping till sitt projekt att parallellkoppla alla svenska batterier.

En battericontainer på två megawatt vid Postnords tredjepartslogistikenhet i Norrköping är nu en del av Checkwatts virtuella elnät.

Postnord har upplåtit plats och elnätsanslutning för ett batterilager vid sin logistikenhet Malmölandet utanför Norrköping. Checkwatt har kopplat in batteriet i sitt virtuella elnät som mot ersättning stabiliserar elnätet genom att flexa med laddning och urladdning.

Postnord TPL är tredjepartslogistikleverantör i Sverige, den ”ledande”, enligt sig självt.

– Batteriet gör det möjligt för oss att ta tillvara en större andel av den solel som produceras på vårt tak, samtidigt som det stöttar elnätet med olika tjänster, säger Bengt Ydebäck, fastighetschef Postnord.

– När laddningen av ellastbilar ökar kan batteriet dessutom användas för att kapa de högsta effekttopparna.

Batterilagret togs i drift i april och kompletterar den solcellsanläggning på 6,3 MW som redan finns på plats. Både batteriet och solcellerna ägs av Swede Solar, men elen används av Postnord . 

Vill du vara med? Swede Solar är på jakt efter fler industrier och fastigheter som vill upplåta plats och nätanslutning för solanläggningar och batterilager.

Både batteriet och solcellsanläggningen kommer att bidra med så kallade stödtjänster till Svenska kraftnät. När produktionen av el är större eller mindre än konsumtionen hamnar elnätet i obalans, vilket i värsta fall kan leda till strömavbrott. Stödtjänsterna balanserar elnätet och upprätthåller rätt frekvens.

Checkwatts virtuella kraftverk Currently kopplar samman batterier, solceller och fordonsladdning hos företag och privatpersoner över hela Sverige, med styrning som gör att anläggningarna  kan användas på det sätt som är mest lönsamt eller högst prioriterat för ägaren.

– Med smart styrning kan både befintliga och nya resurser användas mer effektivt, vilket gynnar hela elsystemet. Fler batterier minskar dessutom behovet av dyra förstärkningar av elnäten, säger Dan-Eric Archer, vd för Checkwatt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)