JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson slipper överrocken

Den 2 juni avslutades officiellt den oberoende observatörens granskning samtidigt som avtalet, Plea Agreement, med det amerikanska justitiedepartementet, DOJ, löpte ut. Händelsen var väntad efter det att den oberoende observatören certifierat Ericssons program för regelefterlevnad i mars.

Som en konsekvens av Ericssons uppgörelse i december 2019 med det amerikanska justitiedepartementet kring mutor, eller som det kallas i pressmeddelandet, ”överträdelser av Foreign Corrupt Practices Act”, tillsattes en oberoende observatör i juni 2020.

Avtalet (Plea Agreement) med DOJ handlade om bokföring och redovisning i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam samt mutor i Djibouti, Kina och Saudiarabien.

Uppgörelsen förlängdes i mars 2023 sedan det framkommit nya uppgifter om ”icke-brottsliga överträdelser” av avtalet om uppskjutet åtal (Deferred Prosecution Agreement, DPA). I praktiken handlade det om den interna rapporten kring möjliga mutor till IS i Irak som Ericsson inte delat med "överrocken" och DOJ.

Den oberoende observatörens roll har under de senaste fyra åren varit att omfattande granska, utvärdera och testa alla aspekter av företagets globala antikorruptions- och regelefterlevnadsprogram och interna kontroller. Den oberoende observatören intygade den 28 mars 2024 för DOJ att Ericssons antikorruption- och regelefterlevnadsprogram uppfyller kraven och fungerar effektivt

Avtalet med DOJ löpte därefter ut den 2 juni.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)