JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nexperia bygger ut fabriken i Hamburg för två miljarder

Efter många turer har kinesiskt ägda Nexperia beslutat att bygga ut sin halvledarfabrik i Hamburg. Notan landar på 200 miljoner dollar för en fabrik som ska tillverka kraftkomponenter i kisel, kiselkarbid och galliumnitrid.

År 2021 köpte Nexperia en äldre åttatumsfabrik i Storbritannien men affären föll inte i god jord eftersom bolaget har kopplingar till den kinesiska staten. Ett år senare beslutade brittiska myndigheter att Nexperia måste sälja fabriken, som finns i Wales och är Storbritanniens största.

Hösten 2023 togs den över av amerikanska Vishay som ska använda den för att tillverka transistorer och dioder i kiselkarbid.

Köpeskillingen var på 177 miljoner dollar.

Nu väljer Nexperia, med huvudkontor i Nederländerna, att istället bygga ut sin fabrik i Hamburg.

Den har funnits sedan 1953 och spottar ur sig en miljon sex- och åttatumsskivor per år.

De 200 miljoner euro som Nexperia nu ska investera i fabriken går dels till att automatisera de existerande produktionslinorna och uppgradera dem till 200 mm men också till att bygga ett helt nytt renrum, även det för 200 mm-skivor.

Där ska Nexperia tillverka MOSFET-transistorer i kiselkarbid och HEMT-transistorer i galliumnitrid. Företaget har sålt GaN-transistorer sedan 2019 och dioder och transistorer i kiselkarbid sedan 2023. De senare baseras på teknik från japanska Mitsubishi.

Fabriken ska vara igång om två år

Nexperia kommer även att utöka ytorna för forskning och utveckling vid fabriken.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)