JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige och USA befäster 6G-samarbetet

Det senaste året har Sverige och USA flera gånger uttalat ambitionen att samarbeta kring 6G. Denna gång är det kabinettssekreterare Jan Knutsson och USA:s vice utrikesminister Kurt Campbell som undertecknat ett gemensamt uttalande.

– Med detta gemensamma uttalande visar Sverige och USA en tydlig vilja till ökat samarbete mellan likasinnade internationella partners för att se till att 6G-tekniken blir öppen, säker, betrodd, inkluderande, hållbar och i linje med demokratiska värderingar. Tillsammans driver vi teknikutvecklingen framåt. Jag ser fram emot att stärka det svensk-amerikanska partnerskapet inom 6G ytterligare, säger kabinettssekreterare Jan Knutsson i ett pressmeddelande.

Det bilaterala 6G-uttalandet med USA kompletterar det uttalande som Sverige tillsammans med USA, Australien, Kanada, Tjeckien, Finland, Frankrike, Japan, Sydkorea och Storbritannien ställde sig bakom tidigare i år om principer för forskning och utveckling av 6G.

Tidigare i år slöt Vinnova och Vetenskapsrådet ett samförståndsavtal med amerikanska National Science Foundation inom forskning om bland annat 6G.

Vetenskapsrådet och Vinnova har också fått i uppdrag att genomföra regeringens satsning för att stärka grundforskning, tillämpad forskning och innovation inom 6G.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)