JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 300 Nokiadrönare till Schweiz

I fjol landade Nokia en beställning på 75 mobiluppkopplade och kameraförsedda drönare med den belgiska operatören Citymesh. Nu slår den schweiziska operatören Swisscom Broadcast till med en beställning på 300 stycken Drone-in-a-box.

Drönarna med tillhörande garage ska placeras ut runt om i Schweiz och ska bland annat användas för räddningsinsatser och för att inspektera infrastruktur som är svår att nå på annat sätt.

Offentliga säkerhetsorgan i Schweiz kommer kunna begära en drönarflygning, liknande en liknande samåkningstjänst, från Swisscom Broadcast, skriver Nokia i ett pressmeddelande.

Företagets drönare är CE-märkt och godkänd av amerikanska FCC. Den är uppkopplad via 4G eller 5G vilket ger bra bandbredd och korta fördröjningar. Den kan dessutom vara ansluten till två oberoende mobilnät samtidigt vilket innebär att den uppfyller kraven för att flygas utom synhåll för operatören.

För positionering används satellitbaserade system. Som backup finns tröghetsnavigation.

Flygtiden är runt 50 minuter beroende på last, och räckvidden uppåt 30 kilometer. Drönaren kan bestyckas med två gimbalupphängda kameror men också med en kraftfull högtalare.

Drönaren är nyckelfärdig men går att anpassa för specifika uppgifter via ett öppet API som Nokia tillhandahåller. Beräkningstunga uppgifter kan utföras i Nokias edgelösning MX Industrial Edge (MXIE).

Drönaren levereras med ett garage som både fungerar som skydd mot elementen och för laddning.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)