JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skaparen av IGBT:n prisad

Professor Bantval Jayant Baliga på delstaten North Carolinas universitet tilldelas 2024 års Millenniumpris för sitt arbete med att ta IGBT:n från idé till kommersiell produkt. Krafttransistorn har förhindrat utsläpp av uppskattningsvis 82 Gigaton koldioxid de senaste 30 åren, skriver den finska Teknik­akademien i sin motivering.

The Millennium Technology Prize är ett erkännande av Balingas betydelsefulla roll i skapandet, utvecklingen och arbetet med att kommersialisera IGBT (insulated-gate bipolar transistor). Sedan genombrottet på 80-talet har den varit den främsta komponenten i kraftomvandlare på 1 kW till 10 MW.

Krafttransistorn har också bidragit till att göra förnybar energi som sol och vind till ett ekonomiskt alternativ till fossila bränslen, skriver Teknikakademien i ett pressmeddelande.

Tekniken har gjort det möjligt att minska koldioxid­utsläppen med 82 gigaton under de senaste 30 åren. Det motsvarar mänsklighetens totala koldioxidutsläpp under tre år räknat som ett genomsnitt de senaste 30 åren.

Millenniumpriset instiftades år 2004 och delas ut vartannat år. Tidigare har bland annat den blå lysdiodens skapare Shuji Nakamura, grätzelcellens uppfinnare Michael Grätzel och Linus Torvalds fått det.

Priset är på en miljon euro.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)