JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lundabolaget visar distribuerad digital lobstyrning

För första gången har Beammwave genomfört en demonstration med fyra separata antennelement som skapar en digitalt styrbar antenn. Tillsammans med företagets radiokrets och annan hårdvara användes antennen för att överföra 5G-signaler.

Beammwave har sedan grundandet 2017 först visat med simuleringar att tekniken fungerar och därefter på komponentnivå. Nu har företaget för första gången fått en uppställning att fungera som överför 5G-signaler genom luften.

Tekniken passar för millimetervågsområdet, där man normalt använder antenner med riktverkan (loben är ihopklämd och riktad mot mottagaren).

Det går att skapa riktverkan genom att placera ett antal bredstrålande antenner i en matris med lämpliga avstånd. Lösningen är normalt analog och statisk där fasskillnaden mellan antennelementen bestämmer form och riktning på antennloben.

Den här typen av antenner fungerar inte så bra i en mobiltelefon där handen lätt stör antennen. Kan man istället placera ut enstaka antennelement på olika ställen i mobilen, och bara använda de som inte störs av handen, blir funktionen bättre.

Detta kräver dock digital styrning av signalerna och är grunden i Beammwaves patenterade teknik.

För att kunderna ska kunna testa konceptet har företaget tagit fram en analog rf-krets med två sändar- och två mottagarkedjor. Kretsen är 1×1 mm och levererar liksom tar emot IQ-signaler.

Det enda som behöver adderas är antenner och AD/DA-omvandlare plus beräkningskapacitet. Det senare innebär en system-FPGA i Zynq-familjen från AMD-Xilinx med integrerade AD- och DA-omvandlare som kan kopplas till maximalt fyra radiokretsar vilket ger 8×8 kanaler.

I en demonstration har företaget nu visat att tekniken fungerar med fyra antennelement.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)