JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pressat batteribolag tar in en halv miljard

När den amerikanska operatören Dish slutade köpa batterilager från svenska Polarium hösten 2022 halverades intäkterna året därpå vilket ledde till en förlust på över en halv miljard kronor. Nu har det pressade bolaget säkrat en halv miljard kronor i nytt kapital samtidigt som leveranserna till Dish återupptagits.

Våren 2022 satsade tjänstepensionsförvaltaren AMF en knapp miljard kronor i Kistabaserade Polarium, som utvecklar modulära energilagringslösningar för telekom, tillverkningsindustri och kommersiella fastigheter. Ett halvår senare gick även pensionsbolaget Alecta in med lika mycket för 10 procent av ägandet.

I augusti 2023 fyllde företaget på kassan med 436 miljoner kronor från ägarna inklusive AMF, Alecta och största ägaren som är Harald Mix.

Men när den överlägset största kunder, den amerikanska operatören Dish som stod för en tredjedel av omsättningen, hösten 2022 slutade köpa rann pengarna snabbt ur bolaget.

Dagens Industri har den senaste tiden rapporterat om försöken att rädda bolaget och nu skriver tidningen att ägarna satt in en halv miljard kronor i nytt kapital.

– Den nya ledningen har en trovärdig affärsplan att åter göra bolaget lönsamt och skapa möjligheter för framtida tillväxt. En viktig aspekt är att det nu finns ett avtal med Polariums största kund att återuppta leveranser, vilket givetvis är positivt, säger Magnus Tell på Alecta i ett pressmeddelande.

Polarium grundades år 2015 under namnet Incell och utvecklar modulära energilagringslösningar baserade på litiumjonteknik.

På senare tid har företaget adderat möjligheten att använda systemen för energioptimering – att balansera utbud och efterfrågan – vilket gör att kunderna kan minska sin energikostnad och bidra till att balansera elnäten.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)