JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lulelidar automatiserar underjorden

En av världens största underjordiska gruvor ska övervakas  av en lidarlösning från Luleåbolaget Flasheye. Systemet kommer att i realtid att mäta volymer, upptäcka avvikelser och identifiera avbrott.

Ida
Rehnström

– Systemets förmåga att analysera komplexa data och tillhandahålla handlingsbara insikter kommer att leda till minskad stilleståndstid, lägre driftskostnader och en avsevärd minskning av risken för mänskliga misstag, säger Flasheyes vice vd Ida Rehnström.

– Detta placerar anläggningen i framkant av modern gruvteknologi.

Lidarlösningen ska minska behovet av manuella, repetitiva uppgifter och avlasta arbetare från farliga och monotona uppgifter. 

En lidarsensor bygger en 3D-karta av allt inom synhåll genom skicka ut laserpulser och mäta tiden det för ljuset att studsa tillbaka. Flasheye utvecklar system som låter dig installera och konfigurerara lidarbaserade övervakningslösningar. Läs mer om Flasheys lidarteknik här (länk).

Ordern kommer  från svenska automationsföretaget Granitor Systems  och ska användas i ”en av världens största underjordiska gruvor”.  Den beskrivningen skulle i princip passa bra på norrländska gruvbolaget LKAB, som har Granitor som leverantör sedan tidigare. Men vem som är slutkunden är inte officiellt.

Granitor Systems är verksamt inom industrier från traditionell tung industri till infrastruktur. Den internationella gruvindustrin är en av de större kundsegmenten. 

För Flasheye är Granitor en av två stora internationella beställningar som företaget fått under kort tid. Flasheye fick en trög start, grundat mitt under brinnande pandemi, men säger sig nu växa snabbt.

– Vi konkurrerar på världsnivå redan. Vi når våra mål mycket tidigare än väntat, säger Ida Rehnström.

– Förr fick vi resa till alla över hela jorden, men vi har nått ett genombrott där världsledande företag åker till oss för att hälsa på i Luleå istället. Stora företag ser vår teknik som strategiskt viktig och vi blir en strategisk partner. 

Enlgt Ida Rehnström kommer priserna på Flasheyes lidarlösning att vara konkurrenskraftigt med kameror. Detta gäller en version där datorkraften är intregrerad med kameran.

– Den blir som en IP-kamera fast för lidar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)