JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Prydlig kod avslöjar att hackern är AI

Cybersäkerhetsföretaget Check Point misstänker att attackskriptet AsyncRAT är utvecklat av generativ AI. Orsaken: programkoden är så välkommenterad.

AsyncRAT är just nu rankad som världens tionde mest förekommande cyberattack. Ett skadligt skript döljer programkod i HTML- och ZIP-filer som installerar AsyncRAT som i sin tur ger angriparen möjlighet att spela in tangenttryckningar, fjärrstyra och distribuera ytterligare kod.

Eftersom AsyncRAT vuxit snabbt globalt, så finns det enligt Check Point anledning att tro att det även kommer märkas i Sverige inom kort.

En intressant detalj är att skriptet tycks vara författat av generativ AI. En tung orsak till misstanken är att hur välkommenterad koden är. Det ska vara ett typiskt kännetecken för AI-kodgeneratorer.

Enligt Check Point är det en växande trend att angripare låter AI skapa avancerade attacker:

Fredrik
Sandström

– Det gör att även personer med mindre teknisk kompetens kan utföra avancerade attacker, vilket ökar hotbilden för företag och privatpersoner, säger Fredrik Sandström, säkerhetsexpert.

Här kan du läsa Check Points analys (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)