JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kraftigt prisfall på SiC-substrat

Utbudet från kinesiska leverantörer är större än efterfrågan vilket lett till ett brant prisfall på kiselkarbidskivor med en diameter på sex tum (150 mm). Enligt Smyg Limited kan priset snart ligga under tillverkningskostnaden på ungefär 400 dollar per wafer.

I slutet av 2023 låg offerterna från kinesiska tillverkare till internationella kunder på 850 dollar per wafer för att sjunka med 30 procent i början av 2024. I somras var priset nere på 500 dollar per wafer och de är på väg mot 400 dollar framåt årsskiftet, enligt Smyg Limited.

Orsaken är att det adderats mycket tillverkningskapacitet samtidigt som efterfrågan på elektriska bilar i framförallt Europa mattats av. Den största marknaden för kiselkarbidkomponenter är i invertrar till just fordon.

Den dramatiska erosionen av priset har dessutom lett till att en del kunder väntar med att beställa i hopp om att priset ska fortsätta sjunka. Värt att notera är att de stora komponenttillverkarna som ST Microelectronics och Infineon är på väg att gå upp till åtta tum för att få ned tillverkningskostnaden.

Kinesiska tillverkare har expanderat kraftigt på den tidigare mycket lukrativa marknaden men eftersom kiselkarbidprocesser inte är lika standardiserade som kisel så tar det upp till ett år att kvalificera en ny leverantör eller fabrik.

Kinesiska tillverkare står för över 50 procent av marknaden och Smyg spår att det kommer att ske en konsolidering av marknaden med företag som drar sig ur eller köps upp.

Några av de största är Tianjiao He Da, Tianyue Advanced, Tongguang Semiconductor, Shuo Ke Crystal och Sanan Semiconductor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)