JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Polska Ente säljer redan Wimax

Polska elektroniktillverkaren Ente fick en jetmotor i dopgåva av polska staten. Företaget är skattebefriat fram till 2012. Och har därefter halv skatt i ytterligare fem år.
-Eftersom vi tillhör gruppen SME-företag (små och medelstora) så fick vi behålla stödet även efter EU-inträdet, berättar företagets ordförande Damian Pustelnik.

Ente bildades år 2000 och fick skattefriavtalet efter ett anbudsförfarande.

I gengäld förbinder sig företaget att ha minst 50 anställda på heltid. Vilket förstås inte är en belastning alls så länge som företaget behöver dem. Idag är personalen på 56 personer.

Ytterligare ett villkor är att företagets produkter måste utvecklas på plats, bokstavligen, i lokalerna i en ekonomisk frizon i Katowice i södra Polen.

- Så vi kan alltså inte lägga ut arbetsstyrkan hur som helst, säger Damian Pustelnik.

Men inte heller det tycks vara ett problem i praktiken. Arbete kan fortfarande läggas utomlands. För den delen av omsättningen betalar Ente normal skatt.

Utbyte med universiteten

Personalen är ofta högt utbildad. Det finns en rekryteringsbas på tekniska universitetet i Schlesien. Halva arbetsstyrkan ägnar sig åt forskning och utveckling. Och företaget har flera universitetssamarbeten.

På fem år har företaget redan hunnit arbeta upp en omfattande produktportfölj. Här finns informationskiosker och växlar och koncentratorer för industrikommunikation.

Flaggskeppsprodukten just nu är kanske Emax, en systemlösning för trådlöst bredband. Det är certifierbart för Wimax. Systemet inkluderar basstation och klientenheter för både inom- och utomhusbruk.

Överhuvudtaget betraktar Ente just telekomsidan som sitt starka kort.

- Vi tror oss ha koll på den marknaden, så vi fokuserar där. Vi kan dess standarder och vi har produkter för dess olika segment, säger Damian Pustelnik.

På telekomsidan finns exempelvis telematik-PLC:er och moduler för GPRS/Edge och GPS. Och en handhållen mätenhet för teletekniker som klassificerar och mäter upp abonnentslingor - användbart nu när det fasta nätet digitaliseras.

När Polen gick in i EU krävdes plötsligt höjd säkerhet på det polska järnvägsnätet.

Det blev en god affär och ett mästarprov för Ente eftersom systemet ställer hårda realtids- och säkerhetskrav.

Systemlösningen heter Lokster och sköter automatbromsning, energiekonomi, beslutsundersstöd, antislir, antihalk, farthållare och systemdiagnostik och loggbok. Kommunikationen går via GPS/GPRS eller den trådlösa tågstandarden ERTMS.

Konkurrerar inte med Kina

Första generationen av produkten togs i bruk förra året i elloket ET22. Nu söker Ente nya kunder bland andra nyblivna EU-medlemmar som Tjeckien och Ungern, som också kan tänkas vara i behov av säkrare spårtrafik för att uppfylla EU-normer.

Nya funktioner, lägre priser än konkurrenterna och kompetensen att kunna integrera i existerande miljöer, räknar Damian Pustelnik upp som företagets konkurrensfördelar.

- Vi försöker inte konkurrera med Kina, Taiwan eller Korea. Det vore korkat. Istället fokuserar vi på nischprodukter och lägger en extra insats på programvaran.

Kompetens finns uppenbarligen på programvarusidan, eftersom ett av företagets nischer är ren mjukvaruproduktion. En av kundgrupperna är elektroniktillverkare som behöver drivprogram eller demonstrationstillämpningar till sina nyutvecklade kort.

Vinsten stannar i företaget

Omsättningen skuttade i år upp till 8,5 miljoner euro, från 1,3 miljoner året innan. Vinsten blev en miljon, netto.

Nästan alla pengar - 90 procent - stannar i företaget.

I företagets ekonomiska läge är det inga problem att samla kapital till nyinvesteringar. Och de behövs - just nu jobbar tillverkningen i dubbla skift. Om två år börjar man bygga lösningen: en 2000 kvadratmeters produktionsanläggning på tomten bakom nuvarande högkvarteret.

Den nya anläggningen kommer bland annat att producera Wimaxsystemet. Blyfritt förstås.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)