JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Radiostyrd belysning spar energi

Radiostyrd belysning spar energi


Byt ut hela ljusarmaturen mot en ny med inbyggd radiostyrning. Då går det att spara energi genom att anpassa belysningen till det aktuella behovet. Det är affärsidén hos Lumenradio i Göteborg.
Företagets första kunder finns dock i ett helt annat segment, i underhållningsbranschen. Där handlar det om att styra ljusanläggningar i konserthus, på teatrar och på operor.

– Vi har visat att systemet fungerar där. Det är en mycket tuff miljö med många trådlösa system och klarar man den miljön är det lätt att fortsätta till andra branscher, säger Per Hulthén som är vd på Lumenradio.

Lumenradio
Startår: 2008
Ort: Göteborg
Antal anställda: 9
Riskkapital: ca 8 miljoner kronor
Status: kommersiell
Företaget har utvecklat något som liknar en kognitiv radio, en radio som varje millisekund lyssnar för att se var det finns ledigt utrymme i spektrum. Radionoderna bildar sedan robusta meshnät, där informationen kan reläas av andra noder innan den når basstationen. Tekniken liknar den som används i Zigbee, som baseras på IEEE-standarden 802.15.4, men är utvecklad och patentsökt av Lumenradio.

– Vi har ett antal personer som kommer från Ericsson och som är mycket duktiga på radioteknik.

Exakt hur hårdvaran ser ut eller hur protokollet arbetar vill Per Hultén inte berätta. Han säger dock att radiolänken är mycket robust och att den vid fri sikt kan ha så lång räckvidd som mellan 500 och 1 000 meter. Radion arbetar på det fria frekvensbandet på 2,4 GHz men en variant för 5,8 GHz är på gång.

Systemen byggs upp på likartat sätt som ett wlan-nät med ett antal noder och basstationer. Kommunikationen är dubbelriktat och skyddad med kryptering.

– Man vill ju inte att någon ska kunna hacka gatubelysningen eller belysningen i en bank.

Lumenradio lanserade sina första produkter i september förra året och hittills har mellan 50 och 100 system för teatrar och konserthus tagits i drift.

Förhoppnongen är att tillverkare av armaturer ska konstruera in Lumenradios teknik i sina produkter. Det ger slutkunderna en möjlighet att slå av och på belysningen beroende på om det finns personer i rummet eller inte. Men man kan också styra belysningen efter hur mycket ljus som kommer in genom fönstren. Dessutom kan den som är i rummet styra belysningen manuellt, precis som idag.

Förutom energibesparingen kan systemet också sänka servicekostnaden genom att varje armatur rapporterar om belysningskällan slutar fungera och behöver bytas ut. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)