JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt IP-block krymper cpu-trafiken

Göteborgsföretaget Zeropoint  har dykt upp från stealth mode med IP-block som gör datakomprimering mellan minne och cpu. I ledningen finns en branschveteran och en Chalmersdoktor.

Affärsidén är att licensera ut IP-block som implementerar funktioner i FPGA:er och integrerade kretsar.

Den komprimering Zeropoint  (”ZeroPoint”) erbjuder kan enligt företaget spara in två tredjedelar av minne och bandbredd. Dessutom har den ett litet fotavtryck i logik räknat. Och så ska den vara såpass snabb att den kanske till och kan kopplas in utan att sinka ner beräkningsprestanda alls.

Maximem (”MaxiMem”) heter produkten.

Minneskomprimering i sig är inget nytt. Men tidigare komprimeringsmetoder har varit fokuserade på passivt data som inte aktivt bearbetas utan som skall lagras eller skickas över ett nätverk.

Stefan Lindeberg

–Vi hanterar aktivt data som läses, skrivs och modifieras under tiden, i samma hastighet som minnet. Eftersom vi sitter innan överföring till minnet så är det mindre data som behöver överföras, berättar företagets vd Stefan Lindeberg.

Komprimeringen ska kunna göra en insats på alla typer av data. 

Vd Stefan Lindeberg är välkänd för Elektroniktidningens läsare med ett långt branschförflutet som investerare, styrelseproffs, konsult, entreprenör på en stor mängd elektronikföretag, i bland annat den svenska optovågen av kommunikationsteknik.

Maxmem utklassar existerande metoder som Base-Delta-Immediate Compression och Frequent pattern compression, i jämförelser som presenteras av Zeropoint

Teknikchef är Chalmers­doktorn Angelos Arelakis. Tekniken stammar från forskning som han och hans handledare Per Stenström gjort sedan 2010.

Exakt vilka av Angelos Arelakis metoder som Zeropoint nu kommersialiserar, vill företaget ännu inte avslöja. 

Angelos Arelakis höll en översiktlig presentation på datorarkitekturkonferensen Hipeac i slutet av januari. Och forskningsartiklar som Angelos Arelakis publicerat beskriver hybridmetoder där olika komprimeringsteknik väljs dynamiskt beroende på vilken typ av regelbundenheter som finns i datat. Analysen görs statistiskt och i realtid.

–Vi jobbar med kontinuerlig analys av det faktiska datat. I ett generiskt system som en telefon eller dator vet vi ju inte vad för data som kommer att användas och det kommer också att ändras över tiden.

Maximemblocket sitter mellan cpu och minne. Ur mjukvaruutvecklarens synvinkel finns inga nya funktioner att lära sig – minnet läses och skrives som vanligt. 

I valet av komprimeringsmetod tittar algoritmen på statistiska egenskaper hos det data som ska komprimeras.

Denna artikel har tidigare publicerats i pappersmagasinet Elektroniktidningen. För dig som jobbar i den svenska elektronikbranschen är Elektroniktidningen gratis att prenumerera på – våra annonsörer betalar kostnaden.

Här ansöker du om prenumeration (länk).

Nyttan med att komprimera data – exempelvis mellan cpu och cache – är att man får plats med mer data och det är i detta användningsfall som Zeropoint hoppas få sina första kunder.

Det finns exempel där Zeropoint kan spara in två tredjedelar av minne och kommunikation på detta sätt.

Aktiebolaget Zeropoint startade 2015 men har just lämnat stealth mode. Finansieringen är säkrad och kommer från både affärsänglar och organisationer.

Företaget är inte kopplat till någon inkubator men har fått gott stöd via Chalmerssfären. Man har också externa rådgivare.

Utvecklingsgruppen består av fem personer och ytterligare två kan ha rekryterats när denna tidning gått i tryck.

–Rekrytering ligger högst på min lista för närvarande, säger Stefan Lindeberg.

Företaget har annonserat efter FPGA-konstruktörer, asickonstruktörer, datorarkitekter, och maskinnära programmerare. 

Vad gäller kundkänningar är man i den fasen att det pågår projekt med både kunder och partners. Dock ännu inga kommersiella sådana.

Utvärderingarna handlar bland annat om att säkerställa att Maximem har de funktioner och stödsystem som krävs.

Den första asicen ska finnas 2018, hoppas Zeropoint. Dagens implementationer finns i FPGA:er och det är också där man siktar på att få sina första kunder.

–Bara marknaden för att utnyttja FPGA för att accelerera databehandling och analys närmar sig en halv miljard dollar, säger Stefan Lindeberg.

–För applikationer som är minnesbegränsade kan vi redan idag tillföra ett direkt värde. Och totala marknaden – om man räknar alla potentiella användningsområden – är gigantisk.

Två tillämpningsområden som Zeropoint för diskussioner kring, är acceleration av maskininlärning och olika analystillämpningar.

De aktuella kommersiella diskussionerna handlar om att integrera Maximem i existerande FPGA-accelererade tillämpningar.

Zeropoint hoppas kunna göra detta utan att sänka prestanda, trots att både komprimering och dekomprimering sker dynamiskt och alltså innebär extra arbete.

Förklaringen är det välkända faktum att det i moderna cpu:er alltmer är minnesaccessen som är flaskhalsen, snarare är databearbetningen i cpu:n. Ur en processors perspektiv är minnesbussen långsam.

De möjliga tillämpningarna finns överallt enligt Stefan Lindeberg.

–Från små IoT-enheter till specialiserade superdatorer, med allt däremellan. Tekniken i sig är generell.

Företaget har ansökt om sex patent, bland annat på teknik som Angelos Arelakis nämner i sina forskningsrapporter.

Forskningen har bedrivits under EU:s FP7-projekt Euroserver.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)