JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Solceller på trådlösa sensorer inomhus – det är den -marknad som Linköpingsbolaget Epishine tror sig har störst chans på, och som det hoppas få ny finansiering för.

Epishine grundades så sent som i somras, men företagets forskningsschef professor Olle Inganäs har 20 års forskning i organiska solceller bakom sig.

Epishine är det senaste av ett halvdussin avknoppningar från hans forskning i organisk elektronik på Linköpings universitet. 

Det här är första gången hans organiska solceller kommit så långt som till finansiering. Han och hans kollegor tror sig ha hittat en effektiv produktionsmetod.

Mattias Josephson

– Vi har identifierat processvillkor som möjliggör en låg kvadratmeterkostnad, berättar företagets vd Mattias Josephson.

Solceller med tio procents verkningsgrad och en livslängd på tio år, kanske 25, är vad företaget på sikt hoppas kunna producera.

Pilottillverkning står på tur. Därefter ska volymerna stegvis rampas upp.

Företaget har redan teknik på plats för volymproduktion av solcellsfolie, som tillverkas genom att plastbläck trycks på plast. Tryckeriet finns vid Printed Electronics Arena i Norrköping och har en kapacitet på cirka 20 000 kvadratmeter solcellsfilm per år.

Chalmers bidrog till tekniken under forskningsfasen genom att syntetisera de ljusabsorberande polymererna.

Det som Epishine nu behöver pengar till är maskiner för massproduktion av moduler.

Om bara ett par år skulle enligt Epishine en fabrik för 50–100 miljoner kronor kunna finnas på plats i Norrköping, och producera 500 megawatt solcellsmoduler per månad, alltså motsvarande en halv normalstor kärnreaktor i effekt.

Företaget tror sig ha hittat en lämplig nisch för en första produkt – en modul för energiskördning inomhus.

– Organiska solceller tappar inte lika mycket verkningsgrad som kiselsolceller gör vid låg intensitet på belysningen, säger Mattias Josephson.

Solceller i exempelvis trådlösa sensorer i affärer eller industrier skulle förenkla installation och underhåll.

Sensorer av det slaget använder ett par hundra mikrowatt och Epishine är i full färd att provköra dem med sina egna solceller.

Epishine säger sig redan tidigt i industrialiseringsprocessen ha teknik som motsvarar de idag bästa inomhussolcellerna.

Åtta personer arbetar för Epishine idag.

– De flesta utan lön än så länge.

Epishine är långt ifrån ensamt om att försöka kommersialisera organiska solceller. Några av konkurrenterna är tyska Opvius och Heliatek, franska Armor, danska Infinitypv och svenska Exeger.

En giftig konkurrent till organiska solceller om att bli nästa generations solcellsteknik är tunnfilmssolceller. Sådana finns bland annat hos svenska Solibro och Midsummer.  

Tunnfilmssolceller har fått ett kommersiellt genomslag hos bland annat amerikanska First Solar, som omsatte 3,6 miljarder dollar på kadmiumtelluridbaserade organiska solceller i moduler och paneler under 2015.

Olle Inganäs forskning ligger tidigare bakom företag som Thinfilm för minnen och papperselektronik, Micromuscle för mikrogripdon i biomedicin och Biochromix för biosensorer för proteinveckningssjukdomar.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus