JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Inget konstruktionsverktyg i världen kan ersätta personliga kontakter vid analog konstruktion. Fast ett bra verktyg kan borga för en god start i konstruktionsarbetet. Och efterfrågan ökar på sådana verktyg hävdar flera analogföretag.
När webbaserade konstruktionsverktyg kommer på tal märks ett spontant intresse bland tillfrågade analogföretag. En sak är de alla överens om: bra verktyg blir allt viktigare.


Men vad är det då konstruktörerna behöver? Ja här skiljer sig analogföretagens strategi en aning.

National Semiconductor är företaget som tagit största steget in i online-världen. Företagets webbaserade konstruktions- och simuleringsmiljö Webench har funnits i ett antal år. Tidigare har verktygen där främst använts för att konstruera filter och spänningsmatning, men under sommaren har de utökats till att inkludera matchning av AD-omvandlare och ingångsfilter.


Verktyg som hjälper till att välja och matcha olika analoga halvledare är inte speciellt vanligt idag. National är först med ett sådant online – fast inte så länge till tycks det.

-         Online-verktyg som hjälper till att matcha kretsar är en bra idé. Vi jobbar med att ta fram den typen av verktyg, säger Christian Stahnke på Analog Devices.

Analog Devices – som har över 40 procent av AD-omvandlarmarknaden – ser positivt på verktyg som kan arbeta med flera olika block exempelvis drivkretsar och AD-omvandlare.

-         Idag arbetar våra verktyg generellt med specifika block men nästa steg är att knyta ihop dem.

-         Vårt verktyg ADIsimPLL är lite åt det hållet även om det inte arbetar online. Det matchar PLL:er med olika standardiserade eller skräddarsydda VCO:er, säger Christian Stahnke.

Analog Devices har annars konstruktionsverktyg online för förstärkare, filter och bryggor. I år har företaget också introducerat två verktyg för nedladdning från webben. Dels ADIsimADC som är ett simuleringsverktyg för snabba AD-omvandlare, dels ADIsimCLK som är ett rykande färskt verktyg för simulering av och konstruktion med företagets klockdistributionskretsar.

Texas Instruments – som är världens största analogföretag – har också uppmärksammat ett ökat behov av verktyg för analog konstruktion.

-         Alla ser vi samma trend. Det frågas efter och behövs verktyg som hjälper konstruktörerna att välja kretsar för en viss konstruktion. Sådana verktyg kan mycket väl fungera som en god start, säger Bruce Trump, utvecklingschef för analogt på Texas Instruments.

-         Vi planerar att erbjuda verktyg som integrerar konstruktionsprocessen i simuleringsprocessen. När de kommer vill jag däremot inte spekulera i.

Samtidigt är han extremt noggrann med att påpeka att analogteknik är vad TI kallar ”high touch”. Det är så komplicerat att personliga kontakter aldrig går att ersätta. Istället kan verktygen ifråga fungera som ett komplement till personliga möten.

Om ett verktyg ska finnas online eller för nedladdning från webben avgörs av karaktären tror Bruce Trump.

-         Verktyg som väljer kretsar från en viss leverantör passar bäst att ligga online. De är då garanterat uppdaterade samtidigt som konstruktörer vanligtvis är selektiva med att tanka ner företagsspecifik information, säger han.

Stora simuleringsverktyg som kan användas för att simulera kretsar från olika tillverkare är det däremot vanligare att konstruktörer laddar ner.

TI lanserade ett sådant, Tina-TI, strax före sommaren. Det är ett komplement till simuleringsverktyget Tina Pro och räcker för de flesta enklare simuleringarna. Tina Pro är i sin tur en Spicebaserad simulator för avancerade analoga konstruktioner utvecklad av DesignSoft för TI.

Bland analogföretagen är det annars Linear Technology som tydligast flaggar för att det främst är kraftfulla simuleringsverktyg man vill erbjuda konstruktörerna via webben framöver.

-         Vi har ett mycket kraftfullt designverktyg på webben som heter SwitcherCad. Det blir allt viktigare och vi promotar det aktivt i Sverige just nu, säger Peter Hellström, nordisk säljchef för Linear Technology.

SwitcherCad är ett Spiceverktyg som laddas ner från webben innan användning. Intressant är att Linear självt använder verktyget internt för att simulera på kiselnivå då företaget utvecklar sina egna kretsar.

-         Verktyget har inga funktionella begränsningar och kan även simulera modeller av komponenter som inte kommer från oss, säger Mats Hellberg på Linear Technology.

Vanligtvis är den här typen av verktyg inte kommersiellt tillgängliga, men Linear har valt att dela med sig istället för att utveckla ett separat kundverktyg. Filosofin är att de kraftfullaste och mest korrekta verktygen genom tiderna har utvecklats av de företag som själva bäst behöver dem internt.

Linear är däremot skeptiskt till online-verktyg för analogt konstruktionsarbete.

-         Det finns inga verktyg som kan leverera en komplett robust konstruktionslösning genom att man bara fylla i några parametrar i ett program, säger Mats Hellberg.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)