JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chat GPT: WHILE schnäkenbäken DO schnäkenbäk

Det finns fortfarande människor därute som inte upptäckt de nya AI-chattbottarna. Ni ska få en chans till. Här kommer ett litet meningsutbyte med Chat GPT som demonstrerar dess otroliga förmåga att förstå mänskligt språk – med lite humor.

Jag använder Chat GPT dagligen på jobbet på Elektroniktidningen. Det finns till exempel två funktioner på sajten som Chat GPT och jag skrivit tillsammans. En av dem är knappen härovan som säger "Kopiera länk till sidan”

Många av våra meningsutbyten handlar om programkod.

Jag använder den även som uppslagsbok som ett bättre alternativ till Google.

På Google kan man behöva göra flera olika googlingar för att få svar. Chat GPT kan man direkt be om en komplett förklaring. Den sammanställer ett svar till dig på ett ögonblick. Dessutom förstår den vad du är ute efter med din fråga, även om den är vag, på ett sätt som Google i sin nuvarande form inte kan klarar av.

Och så ”forskar” jag i Chat GPT, för jag vill förstå bättre hur den fungerar.

Chat GPT har fått ett så otroligt genomslag att jag väl inte ens behöver påpeka det. Jag var på en fest nyligen och två av gästerna hade oberoende av varandra använt Chat GPT för att skriva ett hyllningstal till födelsedagsbarnet. Med en blinkning, givetvis. 

Det lilla jag kan säga med fullständig säkerhet om Chat GPT är att den kommer att medföra stora förändringar inom mjukvaruområdet. Jag kan säga en massa annat också, men inte med fullständig säkerhet…

Men alla inom mjukavruområdet måste hursomhelst testa Chat GPT nu! (länk)

Jag vet att det finns folk i min bekantskapskrets inom mjukvaruområdet som ännu inte testat. Så här kommer ett kanske lockande exempel. Det är en liten dialog mellan mig och Chat GPT som demonstrerar ovanstående på ett humoristiskt sätt.

Visst känns det som att den till slut låtsas att inte förstå ”schnäkenbäken”? Av pedagogiska skäl kanske? I själva verket har den ju demonstrerat genom hela samtalet att den förstått varenda användning. 

Elektroniktidningen: kan du lära mig koda ?

Chat GPT: Absolut, jag kan hjälpa till att lära dig koda! Vad vill du lära dig först? Vilket programspråk är du intresserad av att lära dig?

Elektroniktidningen: Jag kan inte en schnäken-bäken om kodning ska du veta!

Chat GPT: Inga problem! Vi börjar från grunden. För att förstå vad kodning är, kan du tänka dig det som att skriva instruktioner för en dator att utföra. Datorer förstår bara instruktioner på ett specifikt sätt, så det är viktigt att skriva instruktionerna på ett korrekt sätt. […]

Elektroniktidningen: Så om man skulle säga nåt helt random till en dator, som typ schnäken-bäken, han skulle bara slå ut med armarna och inte begripa en schnäken-bäk?

Chat GPT: Ja, det stämmer! En dator är en maskin som följer strikta instruktioner för att utföra uppgifter. Dessa instruktioner måste skrivas på ett sätt som datorn kan förstå, och det finns specifika programspråk som används för att kommunicera med datorn.

Om du skickar en instruktion eller ett kommando till en dator som inte är skrivet på ett programspråk som datorn kan förstå, så kommer datorn inte att förstå vad du menar och kommer inte att utföra uppgiften.

"Schnäken-bäken" är inte en instruktion eller ett kommando på ett programspråk, så om du skickar det till en dator så kommer den inte att förstå vad du menar och inte göra något med det.

Elektroniktidningen: Du fatta ju! Änte du en data?

Chat GPT: Ja, du har rätt! Jag är en artificiell intelligens och en form av dataprogram, skapad för att förstå och svara på frågor som människor ställer. Jag är en mjukvara som körs på datorer, servrar och andra enheter som kan köra avancerade program. Mitt syfte är att hjälpa människor att få svar på frågor och att tillhandahålla användbar information och råd.

Elektroniktidningen: å du fatta schnäkenbäken!

Chat GPT: Ja, jag förstår vad du menar med "schnäken-bäken", även om det inte är en instruktion eller ett kommando på ett programspråk. Som en artificiell intelligens är jag utformad för att förstå och tolka mänsklig kommunikation på ett mer naturligt sätt, inklusive slang och informella uttryck. Men när det gäller att skapa kod eller kommunicera med en dator, är det viktigt att använda ett programspråk som datorn kan förstå för att uppnå önskade resultat.

Elektroniktidningen: skriv en kod som beräknar värdet av en schnäkenbäk. Man får använda plus minus gånger och delat med. Å sinus. Man matar in en schnäkenbäk och datan räknar ut vad det blir!

Chat GPT: Jag är ledsen, men jag kan inte skriva en kod som beräknar värdet av en "schnäkenbäk", eftersom "schnäkenbäk" inte är ett matematiskt uttryck eller en instruktion på ett programspråk som datorn kan förstå.

Men jag kan visa dig hur du kan skriva en kod som beräknar värdet av ett matematiskt uttryck som innehåller plus, minus, gånger, delat med och sinusfunktionen. Här är ett exempel i Python: […]

Har du frågor om eller spaningar kring Chat GPT, stora språkmodeller eller programmeraryrkets och civilisationens undergång – eller något annat inom samma schnäkenbäk – så  kommentera nedan! 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)