Med siktet inställt på att göra Europa ledande inom systemkretsar dras nu riktlinjerna upp för den Eureka-stödda paneuropeiska mikroelektronikforskningen.
Det Eureka-stödda fou-programmet Medea, Microelectronics Development for European Applications, som avslutas i december, kommer med största sannolikhet att få en uppföljare. I början av april möttes representanter för industrin, nationella regeringar och den för närvarande tyska Eureka-ledningen för att diskutera den fortsatta satsningen.
Medea+, som det nya mikroelektronikprogrammet kallas och som ska ta vid där Medea slutar, föreslås få en budget på fyra miljarder ecu under fyra år. Tonvikten läggs framför allt på forskning kring och utveckling av systemkretsar, specialiserade inbyggda tekniker såsom rf-baserade och analoga kretsar samt extrem-UV-baserad litografisk teknik. Satsningen kommer att omfatta projekt inom såväl konstruktion som kapslings- och kopplingstekniker.
Arvet från Jessie
Medeas ordförande Jürgen Knorr har i en kommentar beskrivit hur föregångaren Jessi gjorde att den europeiska industrin kom ikapp sina konkurrenter, Medea riktade uppmärksamheten på inbyggnad och det nya programmet ska se till att Europa blir ledande inom systemkretsområdet. Enligt Knorr gav Jessi upphov till sex nya företag, medan Medea hittills har hjälpt till att skapa nio nya företag. Och förhoppningen är att det nya programmet ska bli ännu mer fruktsamt.
Riktlinjerna för satsningen ska debatteras vidare vid en Eureka-konferens i maj för att sedan officiellt fastställas vid en ministerkonferens i juni. Om allt går enligt planerna startar sedan Medea+ i januari 2001.
Det svenska deltagandet i Medea har varit mycket litet. Den huvudsakliga anledningen till det är enligt Anders Sjölund på Stiftelsen för strategisk forskning att den svenska staten hittills endast i begränsad omfattning varit beredd att agera medfinansiär i projekten.
- Ericsson har fått ett mindre anslag till ett Medea-projekt, säger han.
Den svenska forskningspolicyn skiljer sig härvid från den på kontinenten förhärskande fou-politiken där även stora företag kan få statligt stöd.
- Det är viktigt för Sverige att kunna delta i denna satsning, men på samma villkor som i andra länder, säger Anders Sjölund.