Kistaföretaget Synthesia är på väg att köpas upp av Cadenceägda Alta. Synthesias produkter, programvara för kretskonstruktion, får nu äntligen en chans att lyfta på den amerikanska marknaden.
Synthesia, Sveriges svar på Synopsys, har slutligen kommit i hamn. Amerikansk hamn närmare bestämt. Avtalet tecknades strax före jul och snart är 12- mannaföretaget Synthesia ett dotterbolag till Cadenceägda Alta.
Per Nilsson, Synthesias VD sedan fem år tillbaka, låter både glad och lättad:
- Jag har jobbat för den här affären i tre år och lagt ner mycket energi på att få det att gå i lås. Nu bär mitt arbete äntligen frukt, inte bara mitt arbete förresten, utan hela personalens.
Han berättar att företagets 12 anställda också är positiva till köpet och att Alta tänker behålla såväl personal som utveckling i Kista utanför Stockholm. Per Nilsson talar redan om att utöka styrkan med nya programutvecklare.
- Nu hoppas vi på stora framgångar på marknaden, säger han med tillförsikt.
Köpeskillingen vill han inte avslöja, men han verkar inte vara missnöjd på den punkten heller.
Hur kommer köpet påverka hans egen position i framtiden?
- Jag sitter kvar på Synthesias Kistakontor, men jag får även nya arbetsuppgifter. Nu ingår jag ju i Altas organisation, säger Per Nilsson.
Gott renomméSynthesias produkter har gott renommé. Kanske framför allt Synt, ett verktyg för högnivåsyntes, men även simuleringshjälpmedlen. Men det har inte varit lätt för det lilla svenska företaget att hävda sig mot Synopsys, syntesvärldens okrönte konung. Och liksom många andra europeiska verktygsleverantörer har företaget haft svårt att nå de amerikanska kunderna.
Med Alta, och därmed Cadence, i ryggen borde Synthesia däremot ha goda chanser till ett verkligt genombrott. Och Cadence mål med köpet är naturligtvis att bryta Synopsys järngrepp om syntesmarknaden, åtminstone vad gäller högnivåsyntes.
Charlotta von Schultz
Synthesia - från svenskt institut till amerikansk jätteSynthesias historia sträcker sig drygt tio år tillbaka i tiden. Företaget har sina rötter i gamla Institutet för Mikroelektronik. Där ägnade en grupp cirka sex år åt forskning och utveckling av programvara för elektronikkonstruktion. Det hela genomfördes inom ramen för åttiotalets stora NMP-Cad och IT4-program som bekostades av såväl staten som industrin.
1992 avknoppades Synthesia, och i samma veva värvades Per Nilsson. Ägarna var nu Atles riskkapitalbolag Tuab plus Synthesias personal och styrelse. I början varvade man konsultuppdrag ute i industrin med utvecklingen av företagets produkter. Med tiden har tyngdpunkten flyttats alltmer mot produktutveckling.
Synthesia har samarbetat med Alta i 1,5 år. Ett av resultaten lanserades nyligen av Alta som högnivåsyntesverktyget Visual Architect. Verktyget bygger på Synthesias flaggskepp Synt som fått nya kopplingar till Altas systemverktyg SPW. Man har även tagit fram biblioteksfiler som skräddarsytts för telekom- och multimediatillämpningar.