Siemens bröt ut och börsintroducerade komponent- och halvledarsektorerna, med framgång. Blir det mobiltelefonin härnäst?
Timingen var perfekt. För bara drygt ett år sedan var Siemens halvledarverksamhet en miljardslukande barlast. Nu går fabrikerna så det knakar. Börsintroduktionen av halvledarsektorn - döpt till Infineon - blev nästan för bra.
Över fyra miljoner tyskar ville ha den nya "folk-IT-aktien". Efterfrågan på Infineonaktier var mer än 30 gånger så stor som tillgången. Det blev debatt om allt gått rätt till och om förväntningarna trissats upp för hårt.
Skapandet av Infineon, en av världens tio största halvledartillverkare, blev IT- världens största börsintroduktion någonsin. Med ett värde på 200 miljarder kronor gick man om tyska storheter som BASF och Bayer. Snart är nog Infineon ett av de tio företagen i det tyska aktieindexet DAX.
Framgången har givit Siemens mersmak. I oktober 1999 uppstod företaget Epcos, ur Siemens och Matsushitas gemensamma komponenttillverkning. På fyra månader har Epcos värde fyrdubblats.
Det kan bli fle r
Blir det mer? Infineonchefen Ulrich Schumacher bekräftar för tyska medier att man i alla fall leker med tanken att också bryta ut och börsintroducera mobiltelesektorn. I så fall tar man antagligen nätbyggnad och apparattillverkning och skapar ett företag med innehåll som Ericsson. För Infineons del kan det i och för sig komma ett bakslag på premiäruppgången. Efter fantasin vid starten blir det konkretare fakta som avgör värdet. Men för stunden är utsikterna optimala.
Sista kvartalet 1999 skrapade 26 000 anställda, på sjutton produktionsställen, ihop en vinst på över en miljard kronor.