JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hård prispress på mönsterkort

Mönsterkortstillverkarna är samstämmiga. Priserna på mönsterkort är just nu under stark press och har sjunkit märkbart sedan mitten på förra året.

- Tendensen blev tydlig strax före sommaren förra året då Ericsson genomförde sina årliga upphandlingar, säger Torbjörn Wässman, marknadschef på Sveriges största fristående mönsterkortstillverkare Elektrotryck.

Precis som på det övriga komponentområdet så har Ericsson en särställning på den svenska mönsterkortsmarknaden.

Under förra året lade Ericsson ut tillverkning av stora serier på bland annat den brittiska mönsterkortstillverkaren Interconnection Systems Ltd. Det är en av de affärer som påverkat prisbilden mest, enligt bedömningar bland mönsterkortstillverkarna.

"Hård prispress", "svag marknad", "svajigt" är de omdömen som oftast återkommer om den svenska marknaden för mönsterkort. Uppskattningsvis är den svenska marknaden värd cirka 2,5 miljarder kronor.

Samtidigt måste man påminna om att 1995 var ett mycket bra år för mönsterkortsindustrin. "Ett fantastiskt år" säger till exempel Torbjörn Wässman. Och det är i det perspektivet som nedgången under1996 måste ses.

Den allmänna uppfattningen är att behovet av mönsterkort ökar och att nya användare tillkommer. Kortytorna blir visserligen mindre, men samtidigt ökar komplexiteten.



Tillverkare i konkurs


Nedgången under det senaste året har dock krävt åtminstone en konkurs. Göteborgs Mönsterkort orkade inte genomföra sin stora satsning på utökade volymer. Ganska snart efter flytten till Älvängen mellan Göteborg och Trollhättan gick företaget i konkurs. Det var i slutet på 1996. Utlösande faktor var att man tappade sin största kund, Esab som stod för omkring hälften av omsättningen.

Tillverkningen har nu tagits över av Cogra Pro AB. Hälften av de tidigare 17 anställda har fortsatt i det nya företaget.

Cogra är ursprungligen en cad-firma med en egen import av mönsterkort, en inte helt ovanlig kombination. Cogras importverksamhet är nu nedlagd. En satsning på små och snabba serier är den nya ägaren Mikael Kwarnmarks överlevnadsrecept. Och det är också den strategi som tycks vara vanligast i den svenska mönsterkortsbranschen.



Små svenska serier


Det är en inriktning som även de större svenska mönsterkortstillverkarna har. Cromtryck i Stallarholmen, med 65 anställda och lika många miljoner i omsättning satsar på korta ledtider och mindre serier.

Cromtrycks VD Hans Ståhl konstaterar att Ericsson valt att lägga ut tillverkningen av mönsterkort utanför Sverige.

- Men när vi studerat vilka typer av kort och vilka seriestorlekar som hamnar utomlands, ser vi att det inte påverkar Cromtryck nämnvärt, säger han.

- Troligtvis kommer Ericsson att fokusera på tillverkning av mindre serier i Sverige, vilket passar oss bra.

Cromtryck hör till de mönsterkortstillverkare som just nu investerar hårdast. Sedan början på 1996 har man satsat omkring 15 miljoner på ny produktionsutrustning.

En uppstickare värd att hålla ögonen på är Electroprocess i Borlänge. Med 25 anställda orkade företaget investera för sex miljoner förra året. Under det här året blir det minst lika mycket till, enligt VD Peter Ahlgren. Företaget har fördubblat tillverkningen under de senaste fyra åren.

- Vi satsar på ökad kapacitet och säkrad kvalitet på framför allt "vanliga kort", det vill säga FR-4 och 35 μm koppar, men med ökad packningstäthet säger VD Peter Ahlgren.



Utländska giganter


Just nu sker en stor omstrukturering och koncentration av den europeiska mönsterkortsbranschen. Tillverkarna tycks samla sig i några få jättekoncerner med miljardomsättning.

Utveckling av nya typer av kort och beställarnas krav på mycket stora volymer till låga priser kräver aktörer med starka finansiella muskler.

Av företagen i översikten är det främst tyska Ruwel och amerikanskägda Viasystem som är aktiva i Europa.

Viasystem driver en aggressiv uppköpstaktik. Så sent som i förra veckan blev det klart att investmentgruppen bakom Viasystem nu även köper den stora engelska mönsterkortstillverkaren Interconnection Systems Ltd. Tidigare under året blev Exacta en del av gruppen.

Ruwels senaste drag nu i våras var att köpa Sonys franska mönsterkortsfabrik. Men nu cirkulerar rykten att även Ruwel finns på Viasystems uppköpslista tillsammans med flera andra större tillverkare. (se sid 8).

Nu väntar vi bara på besked om i vilket bo som vår största svenska mönsterkortsfabrik Ericsson i Norrköping hamnar. Fabriken har varit till salu sedan förra året.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)