JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Teknik

Teknik

Datorer kan bli mer robusta mot minnesfel genom Cheri – en hårdvaruteknik för skydd och övervakning av pekare. Elektroniktidningens skribent ser nischer för Cheri men ser Arms existerande teknik MTE som generelt mer attraktiv.

Daniel Marjamäki har hittat ett sätt att leva på kodanalysatorn Cppcheck – ett öppenkodsprojekt som han själv grundade och har lett under 17 år.

Alla har en åsikt om krisen på Northvolt. Vi har pratat med två konkurrenter. Vd för serbiska Elevenes, Nemanja Mikać, har länge oroat sig över Northvolts tempo och han har fått stöd av en kollega, anonym.

I sitt tidigare liv sprängde de batterier åt Northvolt och anpassade Teslabilar  för de norska fjäll­vägarna. Nu jagar de begagnade elbilsbatterier och bygger energilager av dem.

Det går alldeles utmärkt att använda öppna och därmed ­kostnadsfria EDA-verktyg för att lära studenterna att designa analoga kretsar. En grupp doktorander på Uppsala universitet bevisade det i våras och förhoppningen är att införa kursen även för ingenjörsstudenterna på E och F-programmen.

Northvolt har inte lyckats få upp hastigheten på produktionen av battericeller. Vad är problemet? Vi vet inte. Men Kristofer Fredin, batteriexpert, hjälper oss att spekulera.

Jämfört med ett genomsnittligt realtidsoperativsystem har ett inbyggt Linuxsystem många fler ingångar som en angripare kan försöka utnyttja. Lyckligtvis erbjuder Linux också många goda sätt att täppa till hålen – det gäller bara att känna till dem.

När utkastet till EU:s Cyber Resilience Act (CRA) presenterades förra hösten var det många utvecklare av öppna källkodsprodukter som såg lagen som ett hot. Det ledde till en intensiv kampanj för att påverka lagförslaget. Den lagtext som EU-parlamentet röstade igenom i mars är betydligt bättre anpassad till den situation som utvecklare av öppen källkod befinner sig i.

EMBEDDED WORLD När programmerare byter programspråket C++ mot Rust och en massa buggar försvinner – vad händer då med marknaden för kodverktyg som jagar buggar? Varken brittiska LDRA eller franska Trustinsoft är oroliga, och förklarar varför.

Nya verktyg och nya tillämpningar ger arkitekturen Arm en ny chans att ­erövra serverhallen, ett territorium som idag tillhör X86.

Nästa version av 5G-standarden, 5G Advanced, innebär att operatörerna kan erbjuda tjänster med garanterad prestanda. Det ska bidra till att lyfta deras omsättning med 50 procent.

Trafikstockning i elledningarna är något som många elnätsbolag kommer att behöva brottas med i framtiden. En lösning är att bygga ut nätet för dyra pengar. En annan är att göra detaljerade prognoser för elanvändningen. Det menar Elias Hartvigsson som tillsammans med David Steen utvecklar prognosverktyget Glenn.

Framstegen inom generativ AI väntas leda till en explosion av konverserande gränssnitt. Mattias Falkendal på Stockholmskonsulten Talking to me har koll på utvecklingen.

Inbyggnadsvärlden är full av prylar med undermålig säkerhet. Bilar som kan fjärr­styras och webbkameror med ”admin” som standardlösenord är bara några exempel. En kommande EU-förordning om Cyberresiliens vill råda bot på detta genom att tvinga tillverkarna att dels prioritera säkerheten, dels ta ansvar när de misslyckas.

Halvledarjätten Intel har de senaste åren fått mycket uppmärksamhet för sina ambitiösa planer på foundryverksamhet. Men företaget är också en storspelare vad gäller avancerade byggsätt och kapsling, ett område som även det ingår i erbjudandet till externa kunder.

Idag tar vi för givet att en bildskärm också kan användas för att styra saker. Norska Touchnetix peklösning fungerar för de flesta typer av material, som plast, läder och trä. Företaget har nyligen fått den certifierad för fordonstillämpningar.

Vid Mobile World Congress i Barcelona ­nyligen demonstrerade mobilindustrin en ny ­modell för att utveckla, producera och använda ­mobilappar. Ett paradigmskifte, enligt ­mobiloperatörernas globala organisation GSMA som nu går i täten för den nya tekniken.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)