JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Teknik

Teknik

Nästa version av 5G-standarden, 5G Advanced, innebär att operatörerna kan erbjuda tjänster med garanterad prestanda. Det ska bidra till att lyfta deras omsättning med 50 procent.

Trafikstockning i elledningarna är något som många elnätsbolag kommer att behöva brottas med i framtiden. En lösning är att bygga ut nätet för dyra pengar. En annan är att göra detaljerade prognoser för elanvändningen. Det menar Elias Hartvigsson som tillsammans med David Steen utvecklar prognosverktyget Glenn.

Framstegen inom generativ AI väntas leda till en explosion av konverserande gränssnitt. Mattias Falkendal på Stockholmskonsulten Talking to me har koll på utvecklingen.

Inbyggnadsvärlden är full av prylar med undermålig säkerhet. Bilar som kan fjärr­styras och webbkameror med ”admin” som standardlösenord är bara några exempel. En kommande EU-förordning om Cyberresiliens vill råda bot på detta genom att tvinga tillverkarna att dels prioritera säkerheten, dels ta ansvar när de misslyckas.

Halvledarjätten Intel har de senaste åren fått mycket uppmärksamhet för sina ambitiösa planer på foundryverksamhet. Men företaget är också en storspelare vad gäller avancerade byggsätt och kapsling, ett område som även det ingår i erbjudandet till externa kunder.

Idag tar vi för givet att en bildskärm också kan användas för att styra saker. Norska Touchnetix peklösning fungerar för de flesta typer av material, som plast, läder och trä. Företaget har nyligen fått den certifierad för fordonstillämpningar.

Vid Mobile World Congress i Barcelona ­nyligen demonstrerade mobilindustrin en ny ­modell för att utveckla, producera och använda ­mobilappar. Ett paradigmskifte, enligt ­mobiloperatörernas globala organisation GSMA som nu går i täten för den nya tekniken.

Som redan har meddelats i Elektroniktidningen har Gordon Moore gått bort. Vi kommer alltid minnas honom för Moores lag, som förenklat säger att antalet transistorer på en given yta fördubblas på ungefär två år.

EMBEDDED WORLD AI-program som på egen hand snabbt skräddarsyr en cyberattack mot önskad server på In-ternet – sådana kan utvecklas med samma teknik som driver Chat GPT, enligt Iisko Lappalainen på Montavista Software.

Det finns ett olöst säkerhetsproblem i att låta språkmodeller hantera epost, bankkonton eller annan interaktion med verkligheten: deras språkkompetens är så hög att det inte finns något väldefinierat sätt att filtrera bort skadliga instruktioner.

Det finns fortfarande människor därute som inte upptäckt de nya AI-chattbottarna. Ni ska få en chans till. Här kommer ett litet meningsutbyte med Chat GPT som demonstrerar dess otroliga förmåga att förstå mänskligt språk – med lite humor.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus