Det finns gott om emulatorer på marknaden. 26 leverantörer samsas i Elektroniktidningens första marknadsöversikt på området.
Det är stor skillnad mellan emulatorer. Spridningen inses lätt genom en titt i prisrutan i tabellerna här intill. Prislappen varierar från 2 500 kronor upp till 400 000 kronor. Vissa emulatorer stöder en uppsjö av processorer från olika leverantörer, medan andra nischat in sig på en enda variant av ett enda fabrikat.
Storleken på det så kallade traceminnet skiljer också avsevärt. Ju större minne, desto längre sekvenser av programflödet kan man spela in och sedan analysera. Emulatorspekulanten bör även ta reda på om man kan få ett timestamp, alltså en tidsangivelse på de olika tracehändelserna.
Andra viktiga faktorer vid emulatorvalet är kopplingen till närbesläktade utvecklingsverktyg. Vissa emulatortillverkare samarbetar med leverantörer av felsökningshjälpmedel, simulatorer och prestandaanalysatorer för att kunna erbjuda en så komplett miljö som möjligt.
I tabellen har leverantörerna fått ange vilka högnivådebuggers och realtidssystem som stöds.
Kärna för felsökning
Somliga processorer innehåller numera speciella felsökningskärnor, som gör att emulatorerna lättare kan komma åt register och sätta brytpunkter. Motorola var tidigt ute med sin BDM-port, där BDM står för Background Debug Mode. Sedan kom exempelvis konkurrenten Intel med ett liknande alternativ. Andra har valt att använda JTAG-porten.
För att tabellen inte skulle svälla över alla bredder har vi valt att samla ihop processorerna i familjer. Ibland har vi även samlat fler emulatorer från samma leverantör till en serie. En kolumn i tabellen anger emulatorns maximala hastighet. Förkortningen IB står för Ingen Begränsning.