JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson släpper in agenter i mobilerna

Din mobiltelefon piper. Genom ett SMS-meddelande får du reda på att ett jobb som elektronikkonstruktör på ett visst företag är utannonserat.


Självgående sökprogram eller så kallade agenter har funnits en tid på nätet men söktjänsten finns nu även för mobiltelefonanvändare. Åtminstone i ett 15-poängs studentprojekt i Uppsala kallat SpyEye. Projektarbetet är en del av kursen programvarusystem vid Institutionen för Datalogi vid Uppsala Universitet.

Tio studenter som går sista året på det Datavetenskapliga programmet har med stöd från Ericsson, SICS - The Swedish Institute of Computer Science och IT- konsultföretaget Prevas, utvecklat ett söksystem som även passar mobiltelefoner.

SpyEye kan interagera genom en Internetansluten dator eller via en Palmpilot, trådlöst uppkopplad via en mobiltelefon. Med epost och SMS får man ögonblickligen tillgång till den information man söker.

Det mesta av utvecklingsarbetet har skett i Ericssons programspråk Erlang, framför allt för att Erlang är plattformsoberoende och samtidigt har ett högt utvecklat stöd för process-, distributions- och meddelandehantering. För att systemet ska fungera mot de flesta servrar har projektgruppen även utvecklat ett gränssnitt i ANSI-C/Erlang. De servrar som tar hand om fax och SMS är skrivna i Java eftersom det redan finns färdiga applikationer på marknaden samt att Java fungerar oberoende av plattform.



Ericsson tar efter


Stefan Willehadson är forskningsingenjör på Ericsson Research i Kista och har varit involverad i SpyEye-projektet. Han tycker att projektet har haft stor betydelse och menar att system utvecklade med agentteknologin är lovande.

- Traditionella system är ofta centraliserade, men med distribuerade system baserade på bland annat agentteknologi, så får vi mycket flexibla och skalbara system som även är robusta. Med autonoma agenter, som i SpyEye, går det att skapa mer kundanpassade lösningar som lätt kan byggas ut efter hand, menar Stefan Willehadson.

Ericsson undersöker möjligheterna att installera en kopia av studentprojektet SpyEye i labbet för att internt kunna visa det för produktutvecklare och kunder.

- Det är viktigt att visa vad som är tekniskt möjligt och i det här fallet är vi säkert inne på ett nytt utvecklingssätt för framtida system, säger Stefan Willehadson.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)