I fredags gick rektor på utredarnas linje och beslutade att KTH behåller huvudmannaskapet för Electrumlabbet. Nu ska bland annat styrningen samordnas med Albanova och hyrorna ses över.
Direktivet som utredarna fick i höstas var att hitta en ny huvudman till renrummet i Electrumhuset i Kista. När utredningen presenterades den 16 april landade rapporten i samma rekommendation som den utredning som blev klar sommaren 2024, att KTH bör vara kvar som huvudman.
Nu har KTH:s rektor fattat det formella beslutet att behålla huvudmannaskapet.
I beslutet uppdras också till prorektor att ta fram förslag på hur samarbetet mellan Albanova Nanolab på campus och Electrumlaboratoriet i Kista kan bli bättre. Det ska vara klart till 2026 och inkluderar gemensam styrelse, verksamhetsplanering och kostnadsmodeller.
Vidare ska hyressättningen för Electrumlabbet ses över. Tidigare utredningar har landat i förslaget att undanta labb som Electrum från en modell som bara tittar på golvytan.
Labbet har tre våningar där övervåningen innehåller fläktsystemet och källaren till stor del upptas av annan infrastruktur, inklusive vattenreningen som behövs för att renrummet ska fungera.
Slutligen ska Electrumlaboratoriets föreståndare lämna förslag för att samordna tillgänglighet, drift och skötsel av KTH:s utrustningar Electrumlabbet.
Renrummet delas med forskningsinstitutet Rise och ett antal företag som i många fall är avknoppningar från Rise eller KTH. KTH är enskilt största användare räknat i timmar men företagens sammanlagda andel är klart större. Den har varit cirka 60 procent de senaste åren.
Hur det blir efter Coherents färska beslut att avveckla verksamheten kring epitaxi för kiselkarbid och komputveckling återstår att se men företaget var en av de större hyresgästerna tillsammans med IR Nova och Kisab.