Är det vettigt att sätta mål som inte går att nå, frågar sig Europeiska revisionsrätten i en granskning av EU:s Chips Act. Särskilt som kommissionen bara förfogar över 5 procent av de totalt 86 miljarder som skulle lyfta EU:s andel av avancerad halvledarproduktion till 20 procent.
Under 5 nmAvancerade och hållbara halvledarkretsar definieras som kretsar tillverkade i processer mindre än 5 nanometer och kretsar som är tio gånger mer energieffektivajämfört med 2021 års standarder. |
Även om EU:s halvledarakt från 2022 har satt fart på halvledarområdet i Europa kommer investeringarna sannolikt inte att stärka EU:s ställning i någon större utsträckning, skriver Europeiska revisionsrätten och konstaterar att målet på 20 procent av världsmarknaden för avancerade och hållbara halvledarkretsar senast 2030 tycks vara utom räckhåll.
Vidare konstateras att det är medlemsstaterna och den privata sektorn som står för den allra största delen av investeringarna. De medel som Europeiska kommissionen hanterar är små i jämförelse, bara 5 procent av de totalt 86 miljarder euro som halvledarakten är tänkt att omfatta.
Som jämförelse hade de största globala tillverkarna, där TSMC, Samsung och Intel utgör 60 procent, budgeterat för 405 miljarder euro i investeringar från 2020 till 2023.
Faktorer som tillgång på råvaror, energikostnader och geopolitiska spänningar innebär ytterligare utmaningar.
EU-kommissionen har gjort rimliga framsteg i genomförandet av sin strategi, men revisorerna konstaterar att skillnaden är stor mellan ambition och verklighet.
– EU behöver snarast stämma av hur strategin för mikrochipsektorn har fungerat i praktiken, säger Annemie Turtelboom i ett pressmeddelande.
Hon är den ledamot av revisionsrätten som ansvarar för revisionen.
– Utvecklingen går snabbt framåt på detta område där den geopolitiska konkurrensen är stenhård, och vi arbetar inte alls i den takt som krävs om vi ska leva upp till våra ambitioner. Målet på 20 procent var ambitiöst – men för att uppnå det skulle vi behöva fyrdubbla vår produktionskapacitet fram till 2030, och det kommer vi inte ens i närheten av med nuvarande tempo.
Revisorernas uppmaning till kommissionen är därför att snarast ompröva sin långsiktiga strategi för att anpassa den till hur marknaden faktiskt ser ut.
Rapporten finns här (länk).