Om Nuteks och ISAs förslag till Näringsdepartementet blir verklighet får svensk elektronikindustri en injektion på drygt en miljard kronor per år under åtta år.- Tyngdpunkten i den här satsningen ska ligga på producerbarhet och industriellt användbara resultat. Det handlar inte i så hög grad om att förstärka forskningsprogram utan att få saker att hända i industrin, säger Sven-Ingmar Ragnarsson på Nutek.
Förutom de två designcentrum för system på kisel som Elektroniktidningen kunde rapportera om i januari omfattar planerna nu även en satsning på kiselteknik, utbildning och forskning liksom vad Nutek kallar tillämpningar inom IT. Det senare är tänk att generera nya företag inom unga och expansiva sektorer som hemnät, fordonsindustrin, medicinteknik eller telekom.
1 160 miljoner om åretTotalt föreslår Nutek en årlig anslagshöjning på 1 160 miljoner kronor. Av dessa ska 350 miljoner satsas på tillämpningar, 340 på kompetenskluster, samverkansprogram och kompetenscentra, 200 miljoner på ökad grundutbildning och forskarutbildning.
Slutligen föreslås en satsning på 270 miljoner på halvledarproduktion och kiselteknologi. Den senare satsningen hänger dock på Ericssons intresse. Koncernledningen har ännu inte tagit ställning till frågan.
I Nuteks rapport framgår att satsningen måste vara långsiktig. Förslaget är minst åtta år. Satsningen på kompetenskluster förutsätter också en industriell medfinansiering av jämförbar omfattning.
- Man kan konstatera att det råder mycket stort intresse från företag och institutioner för en sån här satsning som bygger på samarbete. Det är inte det vanliga lokala dragandet, säger Kai Hammerich, vd på Invest in Sweden Agency, ISA.
- Nu ska vi gå vidare och konkretisera det hela och sätta prislappar på de olika delarna, säger Hammerich.
Kattrakande i regeringenHur mycket av planerna som blir verklighet är för tidigt att säga. Ärendet bereds just nu på Näringsdepartementet inför vårbudgeten.
Sakunderlaget består förutom av Nuteks och ISAs rapport även av rapporter från KK-stiftelsen och Stiftelsen för Strategisk forskning. Rapporterna har gjorts med olika utgångspunkt men pekar ändå åt samma håll: kunskapen om mikroelektronik måste höjas för att stärka svenskt näringsliv.
Kan komma med i vårbudgeten- Arbetet fortsätter på tjänstemannaplanet med analys och beredning. Vi bör vara klara i mitten av mars så att den politiska ledningen kan ta ställning till förslaget inför vårbudgeten, säger Stefan Cairén som är departementssekreterare på Näringsdepartementet.
Per Henricsson