JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smarta hus kan bli lika stort som mobiltelefoni

I mars, på mässan CeBit i Hannover kommer Ericsson att visa upp ett helt nytt Internetbaserat koncept för smarta hus, eller "home communication" som det heter på Ericssonspråk.

Produkterna är resultatet av ett unikt samarbete mellan Ericsson Telecom och det lilla företaget Easy-Living AB.



- Smarta hus kan på sikt bli jättestort för Ericsson. Om tio år kanske det är lika stort som mobiltelefoni, säger Andreas Jönsson, som ansvarar för samarbetet med Easy Living på Ericsson Telecom.

Än finns inga kommersiella produkter framme, de kommer först till hösten. Men på CeBit ska man ställa ut en installation som i allt väsentligt fungerar precis som de kommande produkterna.

- Vi ställer ut för att mäta intresset. Vi tror att det är stort, men vi vet inte hur stort, säger Jönsson.

Han jobbar på en avdelning som heter Innovation Management, en relativt ny satsning hos Ericsson som går ut på att ta tillvara innovations- och entreprenörkraft där den uppenbarar sig, inom eller utanför huset. I det här fallet samarbetar Ericsson med det lilla företaget Easy-Living, lett av Michael Båberg.

Båberg har utvecklat en serie smarta eluttag som styrs av ljus. I vanliga fall kan man köpa dem på Ikea och Clas Ohlson, men nu är alltså Ericsson med i nästa satsning där eluttagen - pluggarna som han själv kallar dem - har försetts med radiokommunikation och IP-adress.

Pluggarna kan därigenom kommunicera med en vanlig PC, som i sin tur är uppkopplad mot Internet. Varhelst man har tillgång till en webbläsare ska man alltså kunna kommunicera med sitt hem och styra det.



Öppna protokoll


Protokollen är öppna - från PCn och utåt används det vanliga Internetprotokollet, och efter CeBit tänker Ericsson publicera det egenutvecklade radionätsprotokollet så att vem som helst kan använda det. Tanken är naturligtvis att locka fler företag att satsa på tekniken.

- Det är viktigt att snabbt komma upp i volym. Vi vill etablera vårt radionät som en standard och då är öppenheten ett måste, säger Jönsson.

Än så länge används IP version 4, där antalet tillgängliga IP-nummer är en begränsande faktor. Inom kort klubbas dock IP-standarden i version 6, och då försvinner den flaskhalsen.

Temperaturstyrning och belysning är de funktioner som ska visas upp på CeBit. Ericsson och Easy-Living har tagit fram ett antal givare - också de med IP- nummer och radiodelar. Temperaturgivare, rörelse- och ljusdetektorer finns redan på repertoaren, fler är på väg.

Någon form av central styrbox är ju också nödvändig för att få det hela att fungera. Den finns hittills i två varianter, en PC-anslutning med radiosändare och -mottagare och en fjärrkontroll för lokalt bruk. Fjärrkontrollen kan ju vara bra att ha när man sitter i favoritfåtöljen och vill ändra belysningen utan att för den skull behöva, starta datorn, logga in på Internet, utföra temperatursänkningen och logga ut.



Design med hög wow-faktor


Produkterna är godkända för användning i hela Europa. Räckvidd och effekt är så begränsade att inga tillstånd behövs. Konstruktionen skyddas av ett antal patent.

Enligt Båberg och Jönsson var integrationen av radiodelarna inte alltför knepigt, rent tekniskt. En stor del av de tekniska svårigheterna var redan lösta, som exempelvis att jobba med 220 V och upp till 16 A rakt in i ett kretskort med en mikrostyrkrets på.

Mycket arbete lades ned på att skriva en egen IP-tolk. Denna kan faktiskt bli en produkt i sig, och säljas till företag som vill utveckla egna smarta detaljer för användning i detta nät.

Exakt hur produkterna ser ut vill Ericsson inte visa upp före den kommersiella introduktionen. Men Andreas Jönsson lovar att man har lagt ned mycket jobb på design och utformning. Produkterna ska ha "wow-faktor" och lika gärna kunna visas upp på en inrednings- eller möbelmässa.

- Det är definitivt mer än en IP-adress, säger Andreas Jönsson.

Och Michael Båberg är övertygad om att produkterna kommer att nå framgång. En orsak är att fokus ligger på kommunikation snarare än automation och styrning, till skillnad mot många tidigare satsningar på smarta hus.

- Man har pratat om smarta hus i tio år. Men det är först med Internet som det givna gränssnittet finns. Snart kommer vi att kräva kommunikation via IP med allt från frysboxen till kopiatorn. Man har helt enkelt ännu inte förstått hur stort det här med Internet egentligen är, säger han och viftar exalterat med en tjock bok med titeln "Teach Yourself Java In 21 Days".

- Vi vet ännu inte vad för tjänster folk vill ha. Men vi är övertygade om att de kommer att kunna implementeras via IP och programmeras med Java, säger han.

Adam Edström



Elektroniktidningen stod för impulsen


Det är faktiskt delvis Elektroniktidningens förtjänst att Ericsson nu satsar på smarta hus. Torbjörn Johnson på Ericsson läste för knappt ett år sedan en artikel om Michael Båberg i nummer 9:97, lyfte telefonluren och tog kontakt.

Torbjörn Johnson leder en enhet på Ericsson Telecom som kallas Home Communications och som står för marknadsföring och driver utvecklingen av konceptet. För produktutveckling samarbetar man med Innovation Management. Tanken är att försöka utnyttja kraften hos entreprenörer som sysslar med produkter i Ericssons närhet, såväl inom som utom Ericssons väggar.

AE

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)