- Jag tror ju att de ska stycka upp och sälja fabriken, säger Stefan Lundqvist på verkstadsklubben på Telefonplansfabriken. Vissa delar kommer att läggas ned och andra kanske drivas vidare. - Många av de företag som idag tillverkar samma mekaniska delar som vi, de ligger i Småland, eller i alla fall utanför Stockholm. Om de köper verksamheten finns det en stor risk att all tillverkning flyttas till Småland, och många har inte möjlighet att flytta. På den anrika fabriken vid Telefonplan arbetar idag 750-800 i verkstaden och 150-tal tjänstemän. Tjänstemännen har stor möjlighet att få jobb på radiosidan av Ericsson, men fabriksarbetarnas kompetens är alldeles för smal för att kunna utnyttjas när företaget lägger ned sin mekaniska tillverkning.
Gammal och sliten fabrik
Fabriken vid Telefonplan är för gammal och sliten för att rymma dagens typ av tunga mekaniska tillverkning. Det är både företagsledning och fack överens om. Facket vill hitta en ny lokal för tillverkningen i sydvästra Stockholm, så att de anställda kan jobba kvar. Men när de föreslog det för företagsledningen för två år sedan fick de nobben.- Fabriken går ju bra, det är inte det som är problemet, fortsätter Stefan Lundqvist. Trots att vi jobbar övertid måste Ericsson ta hjälp från de här legotillverkarna i Smålandsskogarna för att hinna med allt.
- Jag tror att det är lite av en modetrend, det här med outsourcing. För tjugo år sedan var det tvärtom, då skulle man göra så mycket som möjligt själv.
- Det är klart, de slipper ju arbetsgivaransvaret, men annars kan jag inte se vad det är för mening med att sälja fabriken och sedan köpa tillbaka produkterna. Lars Wiklund, personaldirektör på Ericsson Telecom vill inte kommentera den eventuella uppstyckningen av fabriken.
- Ingenting är bestämt ännu. Vi tittar på olika möjligheter, både att sälja hela fabriken och att dela upp den.
Mikael Zackrisson