Telia och nykomlingen Bredbandsbolaget har nu tagit initiativet på den svenska bredbandsmarknaden genom tunga kontrakt med stora fastighetsägare och rekordlåga priser.En fast anslutning till Internet med obegränsad snabb trafik kostar bara 200 kronor per månad för hushållen, därtill en anslutningsavgift på 1 500 till 2 000 kronor, och detta gäller i hela landet enligt de båda företagen. Det är ett rekordlågt pris, betydligt lägre än vad andra tunga telebolag i Europa och USA erbjuder.
Erbjudandena innebär också ett genombrott för datanätet Ethernet i publika bredbandsnät. Förlorare är telekomvärldens ADSL-teknik och framför allt kabel-tv som hotas av utslagning.
- Som det ser ut nu blir Ethernet vinnare på pris och teknisk prestanda. Om inget tekniskt genombrott kommer så är kabel-tv-tekniken nu på väg ut, säger Anders Johansson, expert på bredbandstekniken inom Sabo, de kommunala bostadsföretagens organisation.
TV via IP nyckelnDet som kan leda till att kabel-tv verkligen slås ut är att både Telia och Bredbandsbolaget utöver lågt pris för snabb obegränsad Internetaccess även planerar införa tv-tjänster i datanäten, med start nästa år. Bredbandsbolaget planerar även att erbjuda telefoni, och den vanliga telefonen skall kunna användas.
Även Telia tänker införa IP-telefoni. Som ett första steg diskuterar man rabatter för telefonabonnenter som valt Telias Ethernetanslutning. Telia har ju redan telefonnät hos alla hushåll.
Syftet med den aggressiva strategin är att det i framtiden skall räcka med en enda dataanslutning hos hushållen för Internettrafik, telefoni och tv. Just nu finns det inga andra tunga nätoperatörer i världen som lanserat en motsvarande bredbandsstrategi, helt baserad på IP-teknik.
Om strategin verkligen håller så tar Bredbandsbolaget och Telia ledningen i världen, och det är i så fall en prestation eftersom världens telebolag i flera år har utrett vilken teknik man skall satsa på för den snabbväxande Internettrafiken.
Det finns dock några viktiga tekniska frågetecken när det gäller realtidstjänster via IP-näten. Att klara telefoni och tv via IP-baserade bredbandsnät till miljoner vanliga hushåll är en utmaning som ingen annan nätoperatör i världen försökt sig på.
Bredbandsbolaget har den mest aggressiva tidsplanen för både telefoni och tv via IP-nät. Meningen är att Ericsson och konsultföretaget Framtidsfabriken skall leverera nya system för dessa tjänster.
Ericsson bekräftar att förhandlingar och systemutveckling pågår för att klara Bredbandsbolagets utbyggnad men vill inte redovisa några detaljer.
För Telia innebär den nya strategin rimligen dödsstöten åt gammal teknik som ISDN och Internet via kabel-tv i flerfamiljshusen. En ISDN-abonnent hos Telia kan spara 15 000 kronor per år på det nya erbjudandet, vem fortsätter då använda ISDN?
Med sina utspel i slutet av augusti har Telia och Bredbandsbolaget uppenbarligen etablerat ett nytt marknadspris. Tele2, Telenordia och Telia Kabel-TV aviserar nu stora prissänkningar.
- Jag lovar, vi kommer att vara med på marknaden. Sänkta priser kan komma inom en månad, säger Krister Skålberg, vice vd på Tele2, som äger kabelbolaget Kabelvision.
- Vi kommer också att erbjuda samma prisnivå som Telia och Bredbandsbolaget. Vill man vara med får man hålla sig framme nu, säger Erik Heilborn, vd i Telenordia.
Dessutom är det så att bostadsföretagen hoppas pressa ned både Telias och Bredbandsbolagets priser ytterligare.
- En sänkning med ytterligare 25 procent är realistisk menar en expert hos ett stort bostadsföretag.
GA