JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elsäkerhetsverkets uppdrag: Öka kunskapen om EMC för den gröna omställningen – Elektroniktidningen
fredag 18 april 2025 VECKA 16

Solceller, belysning och fordonsladdning är produkter som kan orsaka EMC-störningar. Särskilt utsatta är radiokommunikationssystem. Elsäkerhetsverket har tittat på frågan och lämnat en rapport.

EMC handlar om att elektriska system och produkter ska fungera tillsammans utan att störa varandra. Detta gäller även den pågående energiomställningen där tillförlitlig och störningsfri drift är avgörande för både effektivitet och säkerhet i nya lösningar.

– I projektet har vi bland annat genomfört en undersökning som visar att solceller, belysning och fordonsladdningssystem är de produktgrupper som ofta orsakar störningar. Särskilt utsatta är radiokommunikationssystem, som påverkas negativt av bristande EMC. Orsakerna till dessa problem är främst relaterade till bristfälliga produkter och okunskap om EMC-frågor, säger Jonas Bengtsson på Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

En viktig del av uppdraget är att undersöka om det finns behov av att omfördela roller och ansvar för EMC inom tillsyn och marknadskontroll. Det gäller särskilt icke-traditionell radioutrustning enligt radioutrustningsdirektivet (RED). Elsäkerhetsverket ser även ett behov av att utveckla samarbetet med Post- och telestyrelsen för att effektivisera arbetet med EMC-frågor. Detta kan bland annat innebära bättre koordinering av EMC-bedömningar, gemensam marknadskontroll och ett utökat administrativt samarbete.

För att förstå behoven inom forskningsområdet har Elsäkerhetsverket genomfört intervjuer med forskare, industrirepresentanter och andra intressenter. Resultatet visar på ett behov av ytterligare forskning, bland annat inom områden som bakgrundsmiljöer, säkerhetszoner, väderpåverkan, solcellssystemens arkitekturer och breddning av frekvensområden.

–  För att öka kunskapen om EMC genomför vi kommunikationsinsatser baserat på de resultat som framkommer i utredningen, vilket kan inkludera exempelvis branschsamverkan, seminarier, checklistor och vägledningar för olika målgrupper.

Här finns delrapporten att läsa.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:

 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


5 banners varav 5 har onclick.