Tyskland är på väg att avreglera telefonin. De tunga tyska energi- och industrikoncernerna - Veba, RWE, Mannesmann, ThyssenViag, VEW - kastar sig nu in i denna lovande bransch.
Vid halvårsskiftet blir det fritt fram att utnyttja andra ledningar än Telekoms för datatrafik. 1998 faller också monopolet vad gäller den vanliga telefonin. 1998 väntas den europeiska telemarknaden omsätta 1 350 miljarder kronor, varav en tredjedel i Tyskland.
Då är Tyskland friare än USA och Storbritannien "och den hetaste marknaden i världen", enligt Telekomchefen Ron Sommer.
Men Telekom känner redan av konkurrensen. Flera aktörer utnyttjar möjligheten att bygga upp företagsnät av hyrda Telekomledningar och med dessa sälja telefoni till tredje part, typ storkonsumenter. Vad gäller utlandstrafiken boomar callback-tjänsterna, samtal via knutpunkter i USA.
BasarstämningI bankmetropolen Frankfurt med flera storstäder byggs optokabelnät, samtidigt som byggherrarna bearbetar storbanker att bli kunder. "Stämningen är som på en basar", enligt en ackvisitör.
Men det höjs redan varnande röster. Telemarknaden är trögrörlig, det visar exemplen USA och Storbritannnien, där de tidigare monopolföretagen fortfarande är ohotade marknadsledare.
Trängseln kommer att leda till utslagning. Branschbedömare tror att det inom fem år återstår en eller kanske två stora vid sidan av Telekom. Vilket bara ökar hetsen. Det gäller att skaffa ett gott utgångsläge, också med hjälp av starka partners. Veba, multikoncern med tonvikt på energi, går nu ihop med Mannesmann, stålkoncernen som också är framgångsrik GSM-operatör. De båda är överens om att bygga ett nät över hela Tyskland baserat på optonät och trådlös överföring. Veba har sedan tidigare ett avtal med Cable & Wireless om hjälp att bearbeta den tyska marknaden.
Vårt nät blir oslagbart, säger Veba-Mannesmann.
Nya allianserMen RWE vill ha ett ord med i laget. Energijätten från Ruhrområdet bildar en andra privat allians tillsammans med VEW, ytterligare ett energiföretag. Även här finns utländsk draghjälp. I februari tecknas samarbetsavtal med British Telecom.
Kanske det också blir ett närmande mellan RWE och ytterligare två tunga intressenter, stålkoncernen Thyssen och industrikonglomeratet Viag. Först ska dock dessa två köpa 49,9 procent i DBkom, ett telekommunikationsbolag som bildats av den tyska järnvägen, Deutsche Bundesbahn, och vars främsta fysiska tillgång är det järnvägsnät som sträcker sig över landet. Detta förses nu med 390 mil optokabel och blir därmed också ett teletrafikens Autobahn.
LARS-GUNNAR LARSSON