Och det ser ut som om just elektronikproduktion, som ju råkar vara undertiteln till mässan Komponent 2000, blir den mest välmatade delen. Alla branschdrakarna satsar stort, med välfyllda montrar. även de flesta halvstora aktörerna finns på plats. Bara Universal har valt att utebli.
Philips kör in en grällt målad långtradare i mässhallen, och låter besökarna kliva in i den. Långtradaren har veckan innan varit på turné runt Sverige, ett av de 24 länder den ska köra runt i.
Inne på flakets 56 kvadratmeter finns bland annat en monteringsmaskin för flip-chip, CSP och udda komponenter, samt en chipshooter. Maskinerna är ur olika serier men kan använda samma matare, en finess Philips gärna vill visa upp.
- Vi kör produktion på riktigt hela tiden, säger Maria Kvarnlöf på Philips EMT.
- Vi ska också visa upp vad vi kan inom kundsupport, utbildning, installation och den service vi kan erbjuda när maskinerna står på plats hos kund, säger hon.
En av Philips värsta konkurrenter - Mydata - ska också köra skarp produktion i sin monter. Mydata ställer ut på ungefär 25 mässor varje år, men ser ändå Göteborg som en av de strategiska.
- Sverige är vår hemmamarknad, och det är oerhört viktigt att ha bra relationer med våra svenska kunder. Dessutom är ju de nordiska länderna numera tungviktare inom elektronikproduktion, säger vd Mårten Lundberg.
I Göteborg ska man visa upp nya programvaror för produktionsstyrning och ett Linuxbaserat operativsystem. Dessutom vill man naturligtvis trumma för att maskinerna numera monterar upp till 21 000 komponenter i timmen.
- Och så ska vi tala om att det går väldigt bra för oss just nu. I år tror vi att vi ska närma oss en miljard kronor i försäljning, jämfört med 480 miljoner förra året, säger Mårten Lundberg.
Siemens har europapremiär på en ny maskin, kallad S25HM. Nyheten är att kunden själv kan växla monteringshuvud, en funktion som tidigare bara Universal haft.
- Det gör maskinen väldigt flexibel, säger Oscar Heydorn på Siemens Components.
I montern kommer Siemens även att visa upp vad det utökade samarbetet med Sincotron innebär.
I gränslandet mot kontaktdon finns också en del intressanta maskiner att titta på i Göteborg, bland annat hos AD-Contakt.
- Jag tror mycket på den här mässan. Det kommer väldigt mycket folk, även från Stockholm, säger Stefan Larsson på detta företag.
De optimistiska tongångarna på produktionssidan kontrasterar en aning mot mät- och testbranschen, där det är lite mer tunnsått på mässan.Varken Agilent, Tektronix eller Fluke ställer ut i egen monter.
- Det är klart att det hade varit bra för oss att vara med. Men när beslutet fattades visste vi inte vad vi vet idag, kommenterar Britt Ljuhs på Agilent, före detta Hewlett-Packard.
- Vi blev ju inte officiellt Agilent förrän i juni, och det hade förstås varit bra att visa upp vårt nya företagsnamn med allt vad det innebär. I fortsättningen kommer vi att vara mer aktiva på mässor, säger hon och påpekar att företagets produkter ändå finns på plats via partner.
Nästan lika ångerfull låter Ronny Skiöld på Tektronix.
- Visst var det ett svårt beslut att ta, i synnerhet som jag är ordförande i branschföreningen. Men man kan inte vara med på allt. Vi fyller 30 år i år, och har därför en hel del egna kundaktiviteter. Dessutom konkurrerar en holländsk mässa, säger han.
I frånvaron av dessa branschjättar får test- och mätintresserade besökare desto större möjligheter att bekanta sig med exempelvis National Instruments, Anritsu, Metric och Teleinstrument.
På komponentsidan är det - som vanligt - knappt några halvledartillverkare som ställer ut i eget namn. Däremot är alla stora distributörer närvarande utom Avnet, som nästan aldrig ställer ut på svenska mässor. På konstruktionssidan är det nästan tomt, med Nohau som det stora undantaget.
Adam Edström