Den största konferensen någonsin rörande elektronik och miljö blev en succé. Deltagare från hela världen samlades i Berlin för att diskutera elektronikens framtid ur ett miljöperspektiv. Få svenska företag fanns dock på plats.
Carl Gunnar Bergendahl på Institutet för Verkstadsteknisk Forskning, IVF, anser att konferensens omfattning och det stora antalet elektronikföretag som var på plats visar att frågorna har fått genomslag utanför myndighets- och forskarvärlden. Idag är efterfrågan på miljöanpassad elektronik så stor att marknadskrafterna driver på utvecklingen. Men trots närvaron av företag som Ericsson, Electrolux, Adtranz och Telia anser Carl Gunnar Bergendahl att svensk elektronikindustri underskattar miljöfrågorna kapitalt.
- Svenska företag lyste tyvärr med sin frånvaro på konferensen.
Han anser att det finns en stor omedvetenhet om betydelsen av miljöanpassning bland elektronikföretagen i Sverige. I grannländerna Norge och Danmark har man kommit längre.
Trots det nya direktivet om återvinning av elektronikprodukter fanns få återvinningsföretag närvarande. I stället stod produktutveckling och nya, miljöanpassade material i fokus.
- I dag drivs utvecklingen av nya material utan bly och bromföreningar framförallt av företagen, istället för av kommande lagstiftning som det var för några år sedan, säger Carl Gunnar Bergendahl.
- Man kan också se att skiftet till grön teknik kan gå mycket snabbt och då gäller det att företagen har hög beredskap.
På Electrolux följer man utvecklingen av miljöanpassad elektronikproduktion med stort intresse, man vill kunna möta marknadens ökande krav och föregå lagstiftningen
- Vi har många medvetna kunder som ställer höga miljökrav på våra produkter, säger åsa Portnoff, projektledare inom materialteknik på Electrolux.
Hon betonar att vikten av att använda försiktighetsprincipen i utfasningen av oönskade material.
- Idag diskuterar man vad de fosfor- och kväveinnehållande ämnen som ersätter bromerade flamskyddsmedel kan ha för ekologiska effekter. Den sortens framåttänkande är viktig för att miljöarbetet ska lyckas.
Mats-Olov Hedblom, miljöchef på Ericsson, säger att de inte ångrar att man satsade på att närvara vid konferensen.
- Vi är mycket nöjda. Mängden föredrag och de stora intresset runt dem visar att elektronikindustrin tar miljöfrågorna på blodigt allvar idag, säger Mats-Olov Hedblom.
-Sista dagen avslutades med en bra, visionsfylld diskussion om uthållig utveckling och möjligheterna för framtidens IT-samhälle att skapa minskade miljöbelastningar.
Lisa Ringström