En forskargrupp på KTH har gett viktiga bidrag till Arms nyligen lanserade multiprocessor för konsumentelektronik, MP Core. Elektroniktidningen intervjuar Mats Brorsson, professor i datorarkitektur på KTH.
Brittiska Arm säljer ritningar för 16- och 32-bitars mikroprocessorer. De används som byggstenar när inbyggnadsföretag som till exempel Ericsson konstruerar sina kretsar. Arm är världsledande på denna marknad. Andra aktörer är MIPS, Tensilica och Arc. En multiprocessor består av flera samarbetande processorkärnor -- en parallelldator -- på ett chips. |
Mats Brorsson: Två saker. Dels har vi gjort en implementation av Open MP till Arms hårdvara.
Open MP är en utökning av programspråken Fortran, C och C++. Den gär det lättare att programmera parallelldatorer som har gemensamt minne.
Arms kunder kan använda vår kompilator och körmiljö för att utvärdera den nya multiprocessorn.
Är inte multiprocessorer något man använder i superdatorer?
Nu tar man multiprocessorservrar och kör in dem in mobiltelefoner. Syftet är att få upp prestanda till priset av en rimlig effektförbrukning
Open MP demonstrerar för inbyggnadsutvecklarna att det är relativt enkelt att programmera inbyggda system som använder parallellprocessorer.
Ert andra bidrag gäller en teknik som kallas "Adaptive Shutdown"?
Ja. Det handlar om att slå av kärnor för att spara ström. Vi forskar i algoritmer som avgör när det är lämpligt att slå av och på.
Idag räcker det att stänga av klockan. Framtidens system drar ner matningsspänningen mer och mer. Då blir läckströmmarna märkbara och det blir intressant att stänga av strömmen.
Vad i er forskning är det som Arm använder?
Du får fråga Arm. Av praktiska skäl har Arm inte gått lika långt i sin produkt som vi gjort i våra experiment. Vi har större frihet i våra simuleringar.
Vad har ni fått i retur av Arm?
Vi har fått låna ett utvecklingskort för MP Core för implementationen och för experiment.
Jag tycker ni ska be Arm om finansiering!
Det har vi gjort. Vi diskuterar samarbete kring EU-projekt, men det finns inget konkret än så länge.
Jan Tångring