JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optofiber kan rädda liv vid operationer

Inom sjukvården är gasmätning kritiskt vid nedsövning. Dagens teknik är mekaniskt komplicerad och i vissa fall långsam. Med fiberoptik kan man både få bättre och enklare gasanalys. Det tror i alla fall Photonic Sensing, med rötter både i medicinsk teknik och Ericsson.
- Vi har inte en färdig prototyp än, men vi befinner oss inte helt på konceptstadiet. Med eget arbete och ett par examensarbeten har vi verifierat att tekniken är användbar. Den tekniska risken är relativt låg vid det här laget, säger Torbjörn Carlnäs på Photonic Sensing.

Han är en av två grundare. Den andra, Göran Palmskog, har arbetat i 13 år på Ericsson, och har dessutom bakgrund inom medicinteknik. När Ericsson trappade ner sin optoverksamhet började han fundera på vad fotonik kunde användas till inom medicinteknik.

Svaret blev gasanalys vid nedsövning. Dagens gasanalysatorer leder bort en del av gasflödet i en 1-1,5 m lång slang, vilket innebär en fördröjning som i värsta fall kan innebära skillnaden mellan liv och död. Dessutom är mätarna mekaniskt komplicerade med roterande hjul och klassisk optik.

Hyllvara
Photonic Sensings patenterade idé är att med hjälp av fiberoptik mäta gaserna direkt i flödet. Förutom att fördröjningen försvinner blir konstruktionen enklare och billigare, utan rörliga delar.

- Vi jobbar med standardkomponenter som kan köpas i dag, förklarar Torbjörn Carlnäs.

Han påpekar att företaget är väldigt väl placerat i tid och rum. Omstruktureringar inom både medicin- och optobranschen gör att det finns gott om kvalificerat folk tillgängligt. Det finns också både produktionsföretag med rätt kunnande och inte minst kunder i regionen.

Photonic Sensing är lokaliserat till Kista Innovation & Growths Business Lab, där bolaget får både lokaler och coachning i utbyte mot optioner. Trots den gynnsamma miljön kommer Vinn Nu-pengarna väl till pass.

- Vi har varit självfinansierade fram till nu. Det här ger oss möjlighet att ägna oss mer åt marknadsföring, och att patentera detaljlösningar i konstruktionen. Vi har också sökt en del andra mjuka pengar. Men för att få fram en mer produktnära prototyp kommer vi att behöva ytterligare kapital, berättar Torbjörn Carlnäs.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)