För att bättre spegla vad branschorganisationen egentligen gör byter IPC namn till Global Electronics Association, GEA, och lanserar en breddad vision under devisen "Bättre elektronik för en bättre värld".
IPC startade 1957 som en branschorganisation för mönsterkortsindustrin, The Institute of Printed Circuits. Under åren har organisationen breddat arbetsområdet och blivit känt för sina kvalitetsstandarder för elektroniktillverkning liksom för sin certifiering av både personer och företag.
Namnet ändrades så småningom till Interconnecting and Packaging Electronic Circuits för att 1999 bli enbart IPC. Dock med tillägget Association Connecting Electronics Industries, för att spegla den bredare uppgiften.
Organisationen har verksamhet i USA, Belgien, Tyskland, Kina, Indien, Korea, Malaysia, Mexiko och Taiwan plus representanter i ytterligare ett antal länder.
Nu ändras namnet till Global Electronics Association för att slippa kopplingen till mönsterkort och tillverkning för att istället kunna representera hela den globala elektronikindustrin, från material, mönsterkort och elektronikproduktion till OEM-företag.
Dessutom har organisationen en ny webbadress, electronics.org.
IPC behålls dock som varumärke när det kommer till standarder och certifiering.
Organisationen har tagit fram en rapport som visar att elektronikindustrins leveranskedjor är mer globalt integrerade än någon annan bransch – till och med mer komplexa än bilindustrins. Handel med komponenter och insatsvaror är gränsöverskridande.
Under 2023 uppgick den globala handeln med elektronik till 4,5 biljoner dollar. Av detta stod komponenter som halvledare, kablage och batterier för hela 2,5 biljoner dollar – en tydlig indikation på att handeln med insatsdelar nu är större än handeln med färdiga produkter som mobiltelefoner och bärbara datorer.
Länder som Kina, Vietnam och Indien dominerar som exportörer, men är samtidigt bland de snabbast växande importörerna av just elektronikkomponenter. Det speglar den ömsesidiga beroendestruktur som präglar dagens elektronikproduktion.
Enligt rapporten utmanar detta utvecklingen mot så kallad ”reshoring” – att flytta hem produktion – samt ambitioner om att frikoppla från globala leverantörskedjor.
Total självförsörjning är svårt att uppnå, står det i sammanfattningen av rapporten som finns här (länk).