JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Testhus öppna för att prova allt

Vill hjälpa dig från prototyp till driftövervakning

Ett testhus säljer testexpertis, gärna för flera steg i produktens livscykel. I Sverige är storkunden Ericsson, men det är för det lilla företaget testhuset kan betyda mest.
Här är fem av testhusen på den svenska marknaden:

*) Enea Test

Enea startade sin testverksamhet under 80-talet. Personalen består av cirka 60 konstruktörer som specialiserat sig på test som karriärväg.

Här testas system inom telekom och verkstadsindustrin, men även bank- och finanssystem. Den gemensamma nämnaren är realtid.

Ett av scenarierna kan vara att en kund anlitar Enea som oberoende konsult för att granska ett system som levererats från en annan firma.

Just nu pågår ett tiotal större och mindre testprojekt. Här utvecklas och testas testplattformar för 3G och produktionstestsystem för 2G. Andra aktuella projekt är ett certifikathanteringssystem för Internethandel och en intelligent mutterdragare.

Företagets viktigaste kund är ett stort svenskt telekomföretag vars testmiljöer finns hos Enea i Täby, Linköping och Öresund.

*) Intertek ETL Semko

På Intertek ETL Semko i Sverige jobbar cirka 200 testingenjörer med att prova och certifiera elektriska produkter. 60-70 procent av kunderna är utländska.

- Vi provar både industri- och konsumentprodukter, alltifrån komplexa robotar till armaturer, säger Louise Borglund, marknadsansvarig.

ETL Semko gör också prestandajämförelser där till exempel fem konkurrerande tvättmaskiner körs parallellt för att utvärdera prestandan.

- Syftet med vår verksamhet är att snabbt få ut kundens produkter på marknaden, säger Louise Borglund.

Det kan ETL Semko göra genom sin kunskap om den djungel av standarder och direktiv som finns på världens marknader och genom att företaget har ett globalt kontaktnät med lokala myndigheter.

*) Ångpanneföreningen (ÅF)

Upp till 50 personer jobbar med test och testhjälpmedel på Ångpanneföreningen (ÅF) som gör funktions- och systemtest, även automatiskt test. Här byggs också testverktyg.

- Vi har haft en lång tradition av test, verifiering och integration med telekombranchen som tyngdpunkten, säger Kurt Westermark.

- Ingen slår oss på fingrarna när det gäller bredd och volym på inbyggda system, säger Kurt Westermark,

Företaget har ramavtal hos Ericsson. Ett av uppdragen har varit att förvalta GSM-radiobasstationerna av modell RBS200.

*) Saab Test Systems

130 personer jobbar på Saab Test Systems (STS) med test främst inom tre branscher: fordon, försvar och industri/telekom. Bland kunderna finns Saab, Volvo, Scania, FMV, Boeing, Alvis Hägglunds, Ericsson och Sony Ericsson.

Företaget utvecklar testlösningar för utveckling, produktion och drift av elektronikprodukter. När till exempel ett Jas-plan indikerar fel eller en mobiltelefon går sön-der, används STS underhållstestlösningar. Testsystemen byggs i en egen verkstad.

STS erbjuder också sin egen kunskap som konsulter.

En av nischerna är utveckling och försäljning av verktyg för Boundary Scan test. Det krävs nya verktyg för Boundary Scan test på systemnivå och den nya standarden P1500 med testceller direkt i IP-blocken.

- Vi har verktyg på gång för att ta fram tester och programmera enligt den nya standarden, berättar Hans-Erik Uleander, marknadsförare och säljare.

*) Sveriges Provnings- och forskningsinstitut (SP)

SP har 100 testingenjörer på elektronikområdet, medräknat tidhållning, GPS, elektrisk mätteknik, och korrosion. På institutet finns även forskning.

- Det har vi nytta av. Vi kan mer än att "bara" testa, inte bara banka med en hammare, utan också svara på frågor om hur saker fungerar, säger enhetschefen Jan Jacobson.

SPs specialitet är att testa elektronik för säkerhet och tillförlitlighet och i krävande miljöer. Kunderna är från telekomindustrin, verkstadsindustrin och fordonsindustrin, även underleverantörer.
- Jag tror att testhusverksamheten kommer att blomma upp, säger Mats Grindal, industridoktorand på Enea.

- Jag tycker mig märka en trend på konferenser att fler och fler testföretag satsar på det.

Testandet kan stå för halva utvecklingskostnaden i en produkt med höga kvalitetskrav.

- Testhus ger en möjlighet för produktutvecklande företag att outsourca en del av sin verksamhet och spara pengar, säger Mats Grindal.

Ett testhus är ett företag med en samlad testexpertis och testmiljöer med hårda och mjuka verktyg och specialutvecklade maskiner och provrum. Avtalet som skrivs med kunderna är gärna långtgående och sträcker sig över framtida uppgraderingar och funktionsändringar.

- Nyttan för kunden är att han inte behöver satsa resurser på att bygga upp den infrastruktur som krävs, säger Mats Grindal.

- Särskilt intressant är det för kunder som bygger relativt små system där testverksamheten inte pågår kontinuerligt och infrastrukturen då skulle stå mycket oanvänd.

En annan viktig poäng är att för många typer av tester är det viktigt att testarna och utvecklarna är oberoende av varandra.

- Traditionellt har företag hanterat detta genom att bilda en intern testavdelning. Men inom ett företag finns förstås fortfarande ett visst mått av beroende.

Produkter kan vara mycket olika. Men de administrativa verktygen för att lagra testfall, planera och sköta projekt och rapportera fel kan användas i alla sammanhang. Likaså finns generell programvara som skickar in testdata, tar emot responser, jämför med facit och loggar utfall.

- Men testfallen för varje system måste förstås specialbyggas, säger Mats Grindal.

Testhusen är idag ofta breda i sin verksamhet. Ett testhus som vill testa bank- och finanssystem köper in en stordator att köra systemen på. Den som vill testa mobiltelefonbasstationer köper in telefoner från alla tillverkare.

- Den mängd infrastruktur som krävs per nisch kommer kanske på sikt att göra att vi får se specialiserade testhus. Men marknaden är kanske ännu såpass omogen att ingen valt att nischa sig så hårt, säger Mats Grindal.

Marknaden ännu omogen

Ett testhus medverkar typiskt under hela utvecklingen av en produkt. Det är något som framhålls av de testhus Elektroniktidningen talat med.

- Det är då jobbet är roligast. Då kan vi göra ordentlig nytta och hjälpa till att konstruera rätt från början, säger Jan Jacobson enhetschef på Sveriges Provnings- och forskningsinstitut (SP).

- Det finns ingen projektledare så kall att han vågar ta fram en färdig bil och sedan köra den hit för att se hur testet går. Att vara på testhuset är en kontinuerlig del av utvecklingsarbetet av ett fordon, säger Jan Jacobson.

- I allt större utsträckning är vi med från början och kanske gör en riskanalys i utvecklingsfasen, bekräftar Louise Borglund, marknadsansvarig på Intertek ETL Semko.

- Test var tidigare något som gjordes som avslutning. Idag är vi med tidigt och påverkar så att konstruktionen blir testbar, säger Per Björklund, vd för Enea Test.

Testbehovet i sig växer bland tillverkarna, vilket ökar intresset för testhus.

- Vi får fler förfrågningar i dag än för några år sedan. Fler och fler inser att konsumenterna kräver att produkten - det må vara en mobiltelefon eller en basstation - ska fungera när man packar upp den. Kunderna behöver lägga mer krut på att systemen fungerar annars tappar de marknadsandelar, säger Per Björklund.

Kurt Westermark på avdelningen för test och verifiering på Ångpanneföreningen (ÅF) tror att testhusen bland annat håller på att ta tillbaka en del produktionstest från producenterna.

- Producenterna brukade som en del av sin marknadsföring erbjuda sig att ta ansvaret för produktionstestningen. Men jag vet inte om det alltid blev så lyckat. Testning är en disciplin i sig och kräver sina resurser, säger Kurt Westermark.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)