JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson vill koppla upp alla apparater

Inom en snar framtid kommer antalet inbyggda system som är uppkopplade trådlöst att vara fler än antalet mobiltelefoner. För att inte missa det här skiftet håller telekomjätten Ericsson i taktpinnen för det EU-sponsrade forskningsprojektet Runes.
Virtutech, som utvecklar programvara som simulerar datorsystem, får runt 2,5 miljoner kronor för att arbeta med simuleringsdelen av Runes.

- När man ska bygga sensornätverk vill man kunna testa programvaran (middleware) på mycket stora nät med tusentals noder. Det blir för dyrt med hårdvara så man får ta till simuleringar, säger Jakob Engblom på Virtutech.

- Dessutom är det enklare att injicera fel i en simulator för att undersöka hur programvaran klarar det.

Företaget ska ta fram simuleringsmodeller för den hårdvara som Connectblue och tyska Lippert utvecklar, men ett projekt som Runes innebär också god PR:

- Det är en fjäder i hatten för ett ungt teknikföretag. Det visar att du är framåt och ökar chanserna för att du ska bli tagen på allvar på kontinenten, säger Jakob Engblom.

- Samtidigt öppnar det stora dörrar och ger dig en chans att bygga ett användbart nätverk med företag och högskolor. Malmöföretaget Connectblue får cirka 2,5 miljoner kronor för att arbeta med hårdvaran och radiodelen

- Vi ska ta fram en hårdvaruplattform som man kan ladda ner och testa programvaran (middleware) på, säger Mats Andersson på Connectblue.

Vilken eller vilka radiostandarder man ska välja är inte klart.

- Det kan vara Bluetooth, Zigbee, wlan eller något annat.

- Det blir nog en grupp av plattformar för att kunna prova olika implementationer av programvaran.

Tanken är att kunna skapa en demonstrator med upp till minst ett hundratal noder. Systemet ska dessutom vara hierarkiskt med enklare länkar i botten, som Bluetooth eller Zigbee, kombinerat med till exempel trådlösa datanät, typ 802.11. Noderna ska kunna utbyta data men även skicka data uppåt i systemet.

Redan till våren ska de första prototyperna vara klara och större delen av arbetet ska vara klart på 18 månader.
- Vi satsar på att förstå hur nästa generations kundbas fungerar. Idag sker kommunikationen i första hand från människocentriskt men vi får allt fler inbyggda system som kan kommunicera autonomt och de flesta trådlöst med varandra och med servern på Internet. Det kommer att förändra beteendet och kraven på nätet, säger Andras Toth på Ericsson Research.

Han är projektledare för EU-projektet Runes, Reconfigurable Ubiquitous Networked Embedded Systems, som fått 6,5 miljoner euro ur EU:s sjätte ramprogram. Till det kan läggas 4,5 miljoner euro som företagen satsar själva. Omräknat i arbetstid ska pengarna räcka till 1 040 manmånader.

Konkurrensen om EU-pengarna var stenhård. Totalt fördelades 50 miljoner euro och bara ett av tio förslag antogs.

Runes startade officiellt den 1 september och löper över 32 månader. Förutom Ericsson ingår 21 företag, högskolor och universitet från hela världen. Från svensk sida deltar förutom Ericsson även Virtutech, Connectblue och forskningsinstitutet Sics liksom KTH och Lunds tekniska högskola.

Att det är många deltagare upp-lever Andras Toth inte som ett problem:

- Det gäller att alla får sina intressen tillgodosedda och att de har nytta av arbetet.

Ett av resultaten av Runes ska bli så kallad middleware, en programvara som sitter i nätet eller i terminalen och som dynamiskt väljer den optimala vägen och formatet för data.

- Resursoptimering är det viktigaste i den här typen av omgivning. En sensor som ska skicka iväg ett datapaket vill antagligen förbruka så lite energi som möjligt. Ett av många val man då har är att processa informationen i sensorn eller skicka iväg den och låta någon annan enhet göra processningen.

Ett annat scenario han pekar på är mobiltelefonerna som får allt fler funktioner och kommunikationsmöjligheter. Det kan vara kalender, anteckningsbok, kamera, plånbok, tv-apparat eller spel. Dessutom får mobilerna allt fler möjligheter att kommunicera med omvärlden. Förutom GSM- eller 3G-nät kan det också ske med till exempel Bluetooth, wlan och IR. Därmed skapas förutsättningar till att mobiltelefonen förvandlas från att vara en terminal till en knutpunkt mellan olika nätverk.

För att på bästa sätt utnyttja alla möjligheter behövs en programvara, middleware, som kan tillföra en intelligens som inte finns idag. Den måste också kunna anpassa sig till förändringar, till exempel att det kommer nya radiogränssnitt eller att det tillkommer grannar som kan förmedla informationen till nätet.

- Vi får se hur generell programvaran går att göra. Vi vill också att den ska hålla över tiden trots att området är oerhört dynamiskt.

Programvaran ska självklart vara skalbar och en stor del av uppgiften för Runes blir att ta fram utvecklingsverktyg och att verifiera resultaten. En mer påtaglig del av projektet är demonstratorn.

- Vi har inte bestämt något än men det kommer nog att handla om sjukvård. Det finns stora besparingar att göra där. Ett exempel är när man kan skicka hem patienterna för eftervård men ändå kunna övervaka deras tillstånd. Liknande system finns redan idag:

- De amerikanska soldaterna i Irak har massor av sensorer på sig som skickar över informationen trådlöst. När de blir sårade vet sjukvårdarna direkt vad som hänt och kan omedelbart göra en bedömning om hur allvarligt deras tillstånd är, säger Andras Toth.

Demonstratorprojektet ska starta om ett år och än finns det chans för ytterligare något företag att komma med.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)