JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Professor lyser upp flyktingläger

I Nepal fick elektronikprofessorn Dave Irvine-Halliday en idé: billigt, rent ljus till all världens fattiga. Den tredjedel av befolkningen som saknar el.

Under en resa i Nepal på 1990-talet såg Dave Irvine-Halliday, elektronikprofessor vid University of Calgary i Kanada, hur folk fick lita till fotogenlampor som avger farlig rök för att få ljus. Inkomsterna räckte inte till annat. Och den typen av bränslen är också en stor källa till utsläpp av växthusgaser i tredje världen.

Hemma experimenterade kollegan John Shelley med gröna lysdioder. Dave imponerades av hur starkt de lyste, hur länge de höll, hur lite energi de drog och hur billiga de var. Han och studenterna experimenterade fram små ljussystem med vita dioder som ger ljus upp till nio timmar per dag i fem dagar.

År 2000 åkte Dave till Nepal med de första lamporna. År 2001 grundade han och kollegorna stiftelsen LUTW (Light Up The World) vid Calgaryuniversitetet. Och i dag har den vuxit till en global, humanitär hjälporganisation, med belysningsprojekt som når världens fattigaste i mer än 4 000 hem i dussintals länder som Afghanistan, Nepal, Sri Lanka, Peru, India, Dominikanska Republiken, Guatemala, Filippinerna, och Mexiko.

I januari 2005 fick Dave Irvine-Halliday en vädjan från Sri Lankas största hjälporganisation, Sarvodaya, att bistå flyktinglägren för tsunamioffren med LUTWs belysningssystem. Den första förfrågan rörde 1 000 system. Under 2006 väntas man sätta upp 10 000 system.

Hittills har Irvine-Halliday och LUTW samlat in 130 000 dollar för ändamålet, men ytterligare 500 000 beräknar man behövs för att lysa upp läger och skolor.

Och Irvine-Halliday uppmanar generösa företag att tänka om. Att bara skänka bort datorer är ingen vits när de behövande inte har tillgång till nätverk, underhåll, mjukvara eller pengar att betala den höjda elräkningen med.

Erika Ingvald

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)