Det går mycket bra för er, speciellt i fjol. Vad är förklaringen?
- Jag tror att vi börjar få "betalt" för det sätt vi numera jobbar på. I anslutning till telekomkraschen förändrade vi vårt arbetssätt. Numera är vi lika mycket konsult som ett produktionsbolag.
- Vi hjälper kunderna att industrialisera sina produkter genom materialval, leverantörsval också vidare.
Ni var tidiga med att tänka blyfritt och nu erbjuder ni blyfri-garanti. Vad betyder det?
- Vi tar fullt ansvar för att konvertera en produkt till blyfrihet. Vi skriver avtal som garanterar att produkten kan tillverkas blyfritt. Ofta handlar det om produkter som vi sedan själva tillverkar, men vi har också kunder som tillverkar hos konkurrenter.
- Att få en produkt blyfri är mycket logistik och materialval. Det stora jobbet är faktiskt att hitta komponenter och ibland kan man behöva konstruera om delar eftersom det saknas komponentalternativ.
- Idag driver vi blyfri-projekt med ett 15-tal små- och medelstora företag, som har kommit väldigt olika långt i blyfrihetstänkandet.
Hur väl förberedd anser du att den svenska elektronikindustrin är när det gäller blyfri produktion?
- Jag tycker nog att i princip alla företag i det producerande ledet - vi och våra kollegor - har förstått och är rätt väl framme.
- Kunskapen hos våra kunder är däremot väldigt varierande. En del är mycket väl framme, andra har svårare att komma igång. Ändå är det ju de som bär ansvaret för att produkten är blyfri när den sätts på marknaden.
Ni hade mer än 1 000 besökare på Elektronik/EP-mässan i februari. Var det våfflorna eller er kompetens som lockade?
- Det är klart att våfflor drar folk. Det är ju meningen. Samtidigt fick vi ju chans att prata med väldigt många en liten stund.
Anna Wennberg