JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Produkt

Snart kan du addera ett optiskt kommunikationsgränssnitt till din systemkrets genom att integrera en chiplet från Intel.

3000-serien är en av engelska Picoscopes trotjänare. Nu kommer USB-oscilloskopet i två nya versioner med 350 respektive 500 MHz bandbredd och en samplingsfrekvens på 5 GSa/s.

Amerikanska Risc V-nestorn Sifive uppgraderar produktfamiljen Essential till generation fyra (Gen4). Den får enligt bolaget högre prestanda, lägre energiförbrukning (40 procent), flexiblare gränssnitt och fler möjligheter till konfiguration och integrering.

Femtio procent mer prestanda per watt än liknande kärnor på marknaden, skryter tjeckiska Codasip om L100 – en 32-bitars Risc V-kärna. Och om inte det räcker kan du anpassa den vidare i Codal.

Spanska Cinergia har tagit fram en 19-tums rackmonterad modell av sina regenerativa simulatorer avsedda för både utvecklingsarbete och produktionstest. Först ut är elnätssimulatorn.

Den har samma effektivitet oberoende av last och utspänning plus att den inte blir varmare än att den går att montera i ett vanligt eluttag. Engelska Pulsiv har patenterat en teknik för att omvandla växelspänning till likspänning som har potential att sänka energiförbrukningen rejält. Första tillämpningen är en laddare för USB-C.

Styrning, gatedrivare och effektsteg – alla delar som behövs för att omvandla växelströmmen till likström som laddar batteriet – ingår i Microchips laddlösning.

Ögonföljningsbolaget Tobii lanserar Glasses Explore, en mjukvara som enligt företaget är lättanvänd och därmed gör det möjligt för fler att arbeta med mänskligt beteende.

För sjuttio dollar får du en byggsats för datorseende på  Raspberry Pi 5. Acceleratorkortet har en prestanda på 13 Tops och använder kretsen Hailo 8L från israeliska Hailo.

I slutet av november kom nyheten att Xilinx gamla trotjänare Microblaze skulle få sällskap av Microblaze V, en mjuk implementation av den populära instruktionsuppsättningen Risc V. Nu släpps den som en del i utvecklingsverktyget Vivado 2024.1.

Arm släpper en CSS (Compute Sub System) för processorer till pc, smarttelefoner, smartteve och andra klientsystem. Produkten tar dig hela vägen till tapeout i 3 nm.

I ett telegram från den ryska nyhetsbyrån Tass meddelar landets industri- och handelsminister Vasily Shpak att den första inhemskt byggda litografimaskinen för processer ner till 350 nm håller på att testas.

Site Master är Anritsus portabla mobilnätstestare för bland annat kablar och antenner. Den kommer nu i en åttonde och helt uppdaterad generation med samma prestanda som i motsvarande bänkinstrument, enligt det japanska företaget.

Nu kan FPGA-utveckling flytta ut på webben, med hjälp av öppna verktyg.

Minimala chipfabriker för kontorsmiljöer tillsammans med öppna processdata öppnar upp möjligheter att göra små volymer av chips på kort tid.

Spade är ett nytt Rust-inspirerat hårdvaruspråk. Här presenteras det av sin skapare Frans Skarman, doktorand på Linköpings universitet.

Göteborgsbaserade Smart High Tech lanserar en ny variant i GT-TIM-familjen som både leder värme bra och som kan komprimeras utan allt för stort tryck vilket resulterar i låg termisk resistans.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)